Mark Bolk

Riot

“The cause of the riot were the rioters.”​ 

 Hoe strijd je voor een betere wereld? Tegen wie of wat strijd je? Wie is vriend en wie is vijand? Sta je samen echt sterker?  

Te zien in Theater Rotterdam en op tournee van 18 maart t/m 25 mei

In de dansvoorstelling Riot maakt choreograaf, en tevens artistiek directeur van Theater Rotterdam, Alida Dors de onrust van de wereld voelbaar. Met het onderbuikgevoel van een opstand komen dans, spoken word, film en live muziek samen. Riot is een voorstelling over mensen, over ons, over jou in het spanningsveld van opstand, woede en hoop. 

We zien negen dansers in opstand komen. Ze hebben elkaar nodig om door te gaan. Zij aan zij vechten ze tegen de gezamenlijke vijand. Maar het gezicht van de vijand is niet één gezicht. Het verandert van kleur, systeem, geslacht en afkomst en laat overal ter wereld rokende brandhaarden achter. Zwart tegenover wit, LGBTQ tegenover hetero, arm tegenover rijk en het Westen tegenover de rest. De rooksluier trekt steeds verder over de wereld en belemmert ons zicht. Zij aan zij verandert naar voorhoofd tegen voorhoofd. Hebben we elkaar wel echt nodig om door te gaan?  

“Wat mij fascineert is dat we continue op zoek zijn naar verschillen. Continue op zoek naar een vijand. Maar in de strijd merk je dat de ander meer lijkt op jou dan je dacht, waardoor je perspectief verschuift naar de volgende vijand. Tegen wie komen we eigenlijk in opstand? Tegen opgelegde machtsstructuren in onze samenleving of tegen onszelf?” - Alida Dors

Artistiek directeur TR

Alida Dors is sinds april 2020 werkzaam als artistiek leider van Theater Rotterdam en per 1 januari 2021 als artistiek directeur. Voorheen heeft ze ruim tien jaar het dansgezelschap BackBone geleid. Alida haar artistieke roots liggen in hiphop en voor het theater ontwikkelt ze d​ ance chronicles​ - sociaal en politiek bewust, urgent en relevant. Qua vorm zoekt zij net als de kunstvorm hiphop het interdisciplinaire op. Ze bekijkt elke keer opnieuw welke disciplines volgens haar een voorstelling het beste kunnen uitdragen.  

Deze attitude is ook terug te zien in de keuze voor de dansers, waarin verschillende culturen en achtergronden samenkomen. Alida Dors, die naast choreograaf ook socioloog is, neemt menselijk gedrag vanzelfsprekend als de kern van haar werk. Wie een voorstelling van Alida bezoekt wordt uitgedaagd tot (zelf)reflectie en bewustwording van ons aandeel in deze samenleving. Alida heeft met haar voorstellingen een belangrijke plek in het publieke debat ingenomen, maar ook in de dialoog over de ontwikkeling van hip hop in het theater. Zowel op het toneel als daarbuiten zijn het doorbreken van machtstructuren en het conflict tussen mens en het systeem haar drive en inspiratiebron.