Annaleen Louwes

Verdriet is het ding met veren

‘We missen onze moeder, we houden van onze vader, we zwaaien naar kraaien. Zo vreemd is dat niet.’

Na de succesvolle samenwerking bij Revolutionary Road, brengen Jacob Derwig en Erik Whien wederom een hartverscheurend boek naar het toneel. 

Te zien in Theater Rotterdam en op tournee van 21 april t/m 6 juni

Verdriet is het ding met veren is de internationaal succesvolle debuutroman van de Londenaar Max Porter. Een ontroerend en poëtisch verhaal over een vader en zijn twee zoons, die achterblijven na de plotselinge dood van hun echtgenote en moeder. Kort na het verlies worden de drie bezocht door een wrede, onvoorspelbare en zorgende Kraai. Hij pakt de vader, tilt hem op en zegt: ‘Ik ga pas weg als je me niet meer nodig hebt’. 

Regisseur Erik Whien brengt hiermee één van zijn persoonlijke favorieten naar het theater. Jacob Derwig bewerkt het rauwe maar liefdevolle verhaal tot een indringende voorstelling, waarbij het helingsproces en de overgang naar een nieuwe realiteit centraal staan. Hoe ga je om met allesoverheersend verdriet? Hoe accepteer je dat niets meer vanzelfsprekend is?

Verdriet is het ding met veren is een muzikale theatervoorstelling waarin de fijnzinnige, minimalistische stijl van Erik Whien samenkomt met de gloedvolle en aangrijpende teksten uit het boek. Acteurs Jacob Derwig, Jesse Mensah en Romijn Scholten brengen een groots verhaal over ouders en kinderen, onvoorwaardelijke liefde, rouw en een kraai. 

De roman Verdriet is het ding met veren van Max Porter kreeg lovende reacties:
‘Porters roman is een magische bespiegeling over familie, verlies en de troost van literatuur.’- Trouw

‘Absurd, mooi, betoverend, vervreemdend, onvergetelijk.’ - De Morgen **** 1/2 
‘Wat een prachtig, bijzonder boekje is Verdriet is het ding met veren. Het is met niets te vergelijken.’ – NRC *****

Online vertoning

In samenwerking met film- en televisieregisseur Norbert ter Hall maakt Erik Whien een online versie die op zondag 23 mei om 20:30 uur via tr.nl wordt uitgezonden.

Team

regie Erik Whien tekst Max Porter vertaling Saskia van der Lingen bewerking Jacob Derwig en Erik Whien dramaturgie Casper Vandeputte spel Jacob Derwig, Jesse Mensah en Romijn Scholten vormgeving Julian Maiwald kostuums Rebekka Wörmann muziek Thijs van Vuure