Over Slachthuis vijf

Op deze pagina ontdek je alles over de Theater Rotterdam productie Slachthuis vijf. Maak kennis met de acteurs, bekijk de trailer en neem een kijkje achter de schermen. Hoe kijkt Erik Whien tegen het werk van Kurt Vonnegut en waarom wilde hij Slachthuis vijf naar het theater brengen? Je leest het in het interview met de regisseur. Laat je vervolgens door cabaretier/filosoof Tim Fransen én (stads)dichter/theatermaker Marjolijn van Heemstra meenemen in de wereld van Kurt Vonnegut. En, wat vonden anderen van de voorstelling? Bekijk de recensies en publieksreacties. Scrollen maar!

Over de acteurs

VLNR

Bram Suijker (1989)
groeit op in Nijmegen en studeert in 2013 af aan de Toneelacademie Maastricht. Van 2016 tot 2021 is hij vast lid van Het Nationale Theater in Den Haag waar hij in voorstellingen speelt van o.a. Theu Boermans, Noël Fischer en Eric de Vroedt. Voor zijn rol in Maria Goos’ toneelstuk We zijn hier voor Robbie wordt Bram genomineerd voor een Arlecchino en voor zijn toneelwerk ontvangt hij in 2017 de Piket Kunst Prijs. Daarnaast is Bram te zien in De Hoorzitting (2021) en Verloren Transport (release 2022) van Saskia Diesing, en in de televisieseries Zuidas, Thuisfront en Vliegende Hollanders, waarin hij de rol van Anthony Fokker speelt. Volgend theaterseizoen keert Bram terug op het podium in de reprise van Every Brilliant Thing van Erik Whien.


Jip van den Dool (1992)
groeit op in Groningen en studeert af aan de Toneelacademie Maastricht. Van 2014 tot 2018 maakt hij deel uit van het ITA-ensemble van Toneelgroep Amsterdam en speelt in verscheidene producties, zowel in Nederland als in het buitenland. Hij heeft o.a. gewerkt met Ivo van Hove en Guy Cassiers. Sinds 2016 is Jip vaste maker bij Orkater en speelt, ontwikkelt, schrijft en componeert hij in verschillende producties. Naast acteur is hij ook muzikant en componist. Met zijn voorliefde voor jazz, fusion en hardrock speelt hij alt, tenor en bariton-saxofoon, basgitaar, contrabas, drums, gitaar, piano, basklarinet en synthesizer en zingt daar ook bij. Samen met zijn partner Marieke Giebels maakt hij ook veel eigen werk, wat altijd doorvlochten is van humor, mystiek en rauwe absurditeit.



Hannah Hoekstra (1987)
groeit op in Rotterdam en studeert af aan de toneelschool Amsterdam. Na haar studie speelt ze de hoofdrol in de film Hemel (2012) waar ze een Gouden Kalf voor ontvangt. Een paar jaar later wint ze er weer een voor haar rol in de film Helleveeg (2016). Ze is kort verbonden als acteur aan het Nationale Theater, maar kiest uiteindelijk toch voor een bestaan als freelance actrice waardoor ze met uiteenlopen gezelschappen en verschillende voorstellingen, films, games en series te zien is. In 2019 ontvangt ze de hoogste toneelprijs van Nederland, de Theo d’Or, voor haar rol in People, Places & Things van Toneelgroep Oostpool.

Recensies

Bekijk de trailer

Nog even over de dood

Een interview met regisseur Erik Whien door dramaturg Anoek Nuyens

Toen Erik Whien deze zomer vertelde over zijn idee om een toneelbewerking van het anti-oorlogsboek Slachthuis vijf te maken, had ik nooit kunnen bedenken dat het boek zo actueel zou zijn. Als iemand me afgelopen zomer had verteld dat we binnenkort een oorlog op Europees grondgebied zouden meemaken, had ik vol ongeloof gereageerd. Niet dat oorlog niet van deze tijd is. Denk aan Syrië, Irak en Palestina. Maar een nieuwe Koude Oorlog?

Toch is het zo. We schrijven begin maart 2022 en op dit moment rijdt er een kolonne van Russische tankers Oekraïne binnen. Flats, ziekenhuizen en strategische plekken worden gebombardeerd. Burgerslachtoffers worden onder het puin vandaan gehaald en ondertussen komt er in een schuilkelder een baby ter wereld. Terwijl ik ’s avonds de beelden uit Oekraïne tot me door laat dringen, repeteren we overdag aan Slachthuis vijf, waar ik als dramaturg bij betrokken ben.

24 jaar na de Tweede Wereldoorlog bracht Kurt Vonnegut Slachthuis vijf uit. Hierin beschrijft hij onder andere hoe hij ternauwernood het bombardement op Dresden overleeft. Hij maakte gruwelijke verschrikkingen mee, maar zijn boek gaat over veel meer dan dat. Zo maak je als lezer kennis met een groep aliens, die van een afstand de mensheid observeren en verrassende inzichten over hun manier van leven delen. Vonnegut schreef met Slachthuis vijf een tijdloos meesterwerk dat nu door Erik Whien wordt bewerkt voor theater. Ik sprak met Erik over waarom hij het boek op de planken wilde brengen en wat je doet als de werkelijkheid je inhaalt.

Weet je nog wanneer je het boek voor de eerste keer las? 
Slachthuis vijf stond op de boekenlijst van mijn middelbare school. Ik weet niet eens meer precies waarom ik juist dat boek uitkoos, maar ik herinner me wel dat het me vanaf de eerste pagina boeide. Het kwam precies op het juiste moment. Ik wilde nieuwe werelden leren kennen, weg van mijn jeugd, minder in mijn hoofd zitten en meer mijn gevoel leren kennen. Allemaal elementen die in dat boek centraal staan. Het boek begint met de vrij geniale zin: ‘Dit is allemaal min of meer waargebeurd.’ Vervolgens legt Kurt uit waarom het boek mislukt is en dan kom in je een volstrekt vreemde wereld terecht tussen oorlogsscènes en aliens.

Een blik achter de schermen

Over Kurt Vonnegut

De Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut (1922-2007) groeit op in het Amerika van de Grote Depressie en leert dat het leven een serieuze zaak is. Als poging het leven minder serieus te nemen, besluit hij schrijver te worden van grappige boeken. Terwijl hij werkt aan zijn eerste korte verhaal, breekt de Tweede Wereldoorlog uit en vertrekt hij als piepjonge soldaat in 1944 naar Europa om te vechten aan het front. Hij komt uiteindelijk als krijgsgevangene in Dresden terecht, waar hij als een van de weinigen het gruwelijke bombardement overleeft.

Na de oorlog trouwt Vonnegut en middenin de chaos van een huis met jonge kinderen schrijft hij, al rokend en voorovergebogen achter zijn typemachine, zijn eerste boeken. Hij besluit dat hij ook over zijn ervaringen in Dresden wil schrijven. Maar wat hij ook probeert, het lukt niet het ‘rotboekje’ af te krijgen, zoals hij het zelf in het eerste hoofdstuk van Slachthuis vijf verwoordt. Pas in 1969, 24 jaar na het bombardement op Dresden en ten tijde van de Vietnamoorlog, komt het boek uit. Het wordt een klassieker en er volgen nog meer romans, essays, korte verhalen en toneelstukken. In 2007 sterft Vonnegut op 84-jarige leeftijd.korte verhalen en toneelstukken. In 2007 sterft Vonnegut op 84-jarige leeftijd. 

© Bart Grietens

In gesprek met liefhebbers van Slachthuis vijf

Marjolein van Heemsta
(Stads)dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra is groot liefhebber van Slachthuis vijf. Wat maakt dit voor haar zo'n bijzonder boek? En hoe kijkt ze ernaar in deze tijd? Dramaturg Anoek Nuyens ging bij haar op bezoek.

Tim Fransen
Tim Fransen is cabaretier, schrijver en filosoof. Hij vertelt over de eerste keer dat hij Slachthuis vijf boek las, de absurditeit van het 'grappige anti-oorlogsboek' en welke les hij uit het boek heeft geleerd.

Slachthuis vijf in de media

Meer info over de voorstelling, speellijst en tickets

    • 16 mrt
      20:00 - 21:30
      TRY-OUT
      TR25 Schouwburg, Rotterdam
      Grote zaal
    • 17 mrt
      20:00 - 21:30
      TRY-OUT
      TR25 Schouwburg, Rotterdam
      Grote zaal
    • 18 mrt
      20:00 - 21:30
      PREMIÈRE
      TR25 Schouwburg, Rotterdam
      Grote zaal
    • 19 mrt
      20:00 - 21:30
      TR25 Schouwburg, Rotterdam
      Grote zaal
    • 23 mrt
      20:15 - 21:45
      Koninklijke Schouwburg Den Haag, S Gravenhage
    • 24 mrt
      20:15 - 21:45
      Koninklijke Schouwburg Den Haag, S Gravenhage
    • 29 mrt
      20:00 - 21:30
      Stadsschouwburg Nijmegen, Nijmegen
    • 31 mrt
      20:30 - 22:00
      De Harmonie, Leeuwarden
    • 5 apr
      20:00 - 21:30
      Stadsschouwburg Utrecht, Utrecht
    • 7 apr
      20:15 - 21:45
      SPOT Groningen, Groningen
    • 13 apr
      20:00 - 21:30
      Theater Lampegiet, Veenendaal
    • 14 apr
      07:00
      Schouwburg Ogterop, Meppel
    • 15 apr
      20:00 - 21:30
      Theater aan het Vrijthof, Maastricht
    • 21 apr
      20:30 - 22:00
      Chasse Theater, Breda
    • 22 apr
      20:00 - 21:30
      Deventer Schouwburg, Deventer
    • 26 apr
      20:15 - 21:45
      Theater Junushof, Wageningen
    • 28 apr
      20:15 - 21:45
      Leidse Schouwburg, Leiden
    • 29 apr
      20:00 - 21:30
      TR25 Schouwburg, Rotterdam
      Grote zaal
    • 30 apr
      20:00 - 21:30
      TR25 Schouwburg, Rotterdam
      Grote zaal
    • 4 mei
      20:30 - 22:00
      TR25 Schouwburg, Rotterdam
      Grote zaal
    • 7 mei
      20:00 - 21:30
      Internationaal Theater Amsterdam, Amsterdam
    • 8 mei
      15:30 - 17:00
      Internationaal Theater Amsterdam, Amsterdam
    • 3 sep
      20:30 - 22:00
      Voorstelling
      Internationaal Theater Amsterdam, Amsterdam
    • 4 sep
      20:30 - 22:00
      Voorstelling
      Internationaal Theater Amsterdam, Amsterdam
    • 4 sep
      20:30 - 22:00
      Livestream
      Internationaal Theater Amsterdam, Amsterdam