TRippspace

Met de deerde editie van TR i.p.p. [space] kregen makers Mathieu Wijdeven en Cheroney Pelupessy een speciale stipendia om naar twee verschillende werelddelen af te reizen om onderzoek te doen naar hun familiehistorie. Terwijl Mathieu Wijdeven - voor het eerst -  plekken heeft gezien in Suriname die belangrijk waren in het leven van zijn betovergrootvader Rustwijk, heeft Cheroney zich laten inspireren aan verschillende traditionele dansstijlen - zoals Condong Legong, Truna Jaya - die de geschiedenis van Indonesië rijk is. Na al die input en ervaring, trekken zij zich terug in de Krijn Boon Studio van Theater Rotterdam. 

Samen stappen zij en hun genodigde gastkunstenaars in een collectief proces door één ruimte letterlijk en figuurlijk met elkaar te delen. TRipp [space] staat voor Theater Rotterdam image, performance & production en vindt twee keer per jaar plaats in onze Krijn Boon Studio. 

LUCI 

Met de behoefte om verder te graven reisde Mathieu Wijdeven naar Suriname opzoek naar antwoorden rond het leven (1862-1913) van de Surinaamse kunstenaar en activist, Mathieu’s betovergrootvader G.G.T. Rustwijk. Doormiddel van film, performance, interviews en archiefmateriaal is Mathieu en zijn collaborator Mateo Vega opzoek gegaan naar “zijn licht” en hoeveel daarvan over is in het hedendaagse Suriname. Daar creëerden  ze scènes op plekken die belangrijk waren in het leven van betovergrootvader Rustwijk: o.a. theater Thalia waar hij zijn onemanshows opvoerde, de plantage waar zijn moeder is geboren en de Lutherse kerk waar hij als wees opgroeide. Plekken die Mathieu voor het eerst heeft gezien, maar waar toch een groot deel van zijn identiteit mee is verbonden. Ter plekke wilde hij zich laten inspireren door de situatie en met in het achterhoofd Mathieu’s familiehistorie. Wat betekenen deze plekken nu voor hem? 

Mathieu Wijdeven is al een paar jaar bezig met dit onderwerp: het maken van een solo-show Het Waarom Beantwoord bij Productiehuis Theater Rotterdam, een straat interventie en een artikel bij de Correspondent. Als laatste stap van dit project wil Wijdeven in samenwerking met kunstenaar en filmmaker Mateo Vega verder. Tijdens TRipp [ space ] werken beiden aan een performative installatie Luci die manifesteert de behoefte om verder te graven met het hoop om een nieuwe alternatieve betekenis te geven aan deze historische plekken in Suriname en weer een persoonlijke link met Rustwijk te krijgen.

KETURUNAN 

Mateo Vega - collaborator Mathieu Wijdeven tijdens TRipp [space] 

Mateo Vega is geboren in 1994 in Lima - Peru - en verhuisde als kind naar Amsterdam. Voor zijn bachelor studeerde hij aan het Amsterdam University College en The New School, met een specialisatie in film en filosofie. Tussen 2019 en 2021 studeerde hij aan de master Moving Image van het Sandberg Instituut.

“ Ik gebruik graag voice-over, expressieve kleuren, getextureerde beelden en cinematische taal om politieke, stedelijke realiteiten te esthetiseren en te herkaderen. Mijn creatief werk wordt ook gevoed door mijn werk in organiseren en activisme: beiden delen een collaboratieve, DIY-geest waarbij een overgave aan plaatselijkheid van cruciaal belang is. Mijn werk is ook evenzeer de gemeenschap waar het uit ontstaat en de politieke context waarin het wordt vertoond.”

Veel van zijn werk gaat over stedelijke ruimte en noties van “verloren toekomsten”: verlies met betrekking tot gentrificatie, mislukte neoliberale beloftes van vooruitgang, het gebrek aan ruimte voor tegencultuur. Hij is geïnteresseerd in poëtische mechanismen van herinnering en verlangen maar voortvloeiend uit een materiële kritiek van het heden. Door middel van film verkent hij verschillende disciplines en texturen. Al is bewegend beeld de kern van zijn praktijk, combineert hij deze ook met schrijven, muziek. Vega’s projecten zijn eerder gesteund door het Nederlands Film Fonds, AFK en het Sitchting Niemeijer Fonds, en zijn werk was te zien  tijdens het International Film Festival Rotterdam, Guanajuato International Film Festival en Kasseler Dokfest. 

 

 

TRippspace

In 2021 lanceerde Productiehuis onderzoek- en ontwikkelplatform TRipp [space]. Op dit platform krijgen nieuwe generatie makers gedurende een maand de ruimte om met elkaar en genodigde gastkunstenaren kennis en ideeën uit te wisselen. TRipp [space] staat voor Theater Rotterdam image, performance & production en vindt twee keer per jaar plaats in onze Krijn Boon Studio.