Op 4 mei zou URLAND herdenkt de voorstelling plaatsvinden in de grote zaal van Theater Rotterdam. Een voorstelling waarbij URLAND samen met 21 toneelschoolstudenten een reis maakt van het Griekse oertheater, via Homerus naar Dante, en van de hel van Dante naar Primo Levi’s hel in Auschwitz, om uiteindelijk in het nu uit te komen. URLAND wilde een ritueel in een ritueel in een ritueel maken, samen met studenten van vier verschillende toneelscholen. Met de vraag: hoe verhouden wij ons tot de geschiedenis en traditie?

 De tijden veranderen, dus deze voorstelling is in een andere vorm gegoten.

Nu, in tijden van corona, is het ritueel op een andere manier tot stand gebracht. In een coproductie met Theater Na de Dam en Theater Rotterdam maakt URLAND een korte video, een fragment van de eigenlijke voorstelling die gebaseerd is op Is dit een mens van Primo Levi.

Deze video bevat een collage van zelftapes van iedereen die aan URLAND herdenkt de voorstelling mee zou werken (de studenten en URLAND zelf). Een tipje van de sluier, van wat ze wilden uitproberen in de grote zaal van Theater Rotterdam. Een klein gebaar om iets bij te dragen aan de Dodenherdenking op 4 mei. Annelinde Bruijs en Tomas Loos hebben de muziek gemaakt en de studenten die een kort koorstuk ten gehore brengen zijn: June Yanez, Emma Buysse, Romy Moons, Julie Boellaard, Juliette Luppes, Giovanni Brand, Emile Rogissart, Barbara Brink, Sweder de Sitter, Rosa Kreulen, Luca Bötzel, Annemarije Zoer, Nora Korfker, Jiska Mensink, Shauni Goetz, en Yara Brand.

Maandag 4 mei om 19:50 komt de video online, en kunnen jullie samen met ons herdenken. Op afstand en toch nabij.

Welkom bij Theater Na de Dam. Op deze avond spelen normaal gesproken in heel Nederland tegelijkertijd meer dan honderd voorstellingen om de herdenking van meer betekenis te voorzien. Wegens de Corona-pandemie, een crisis die wel de grootste van onze generatie wordt genoemd, is het niet mogelijk elkaar in theaters te ontmoeten. Samen met jou geven we Theater Na de Dam vorm bij je thuis. Op dit moment luisteren, kijken of lezen heel veel mensen in duizenden huiskamers waardevol materiaal dat gerelateerd is aan de Tweede Wereldoorlog en de Nationale Dodenherdenking. Stelt u zich dat voor: in al die huiskamers zijn we los van elkaar verbonden in hetzelfde ritueel. Samen herdenken. Ook nu.