Brown Sugar Baby

Het Nationale Theater / Eric de Vroedt
za 11 mei en zo 12 mei
Swingende voorstelling over een Indische jazzband onder hoogspanning

Brown Sugar Baby is een swingende voorstelling met live-muziek over een Indische jazzband in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. Deze nieuwe (muziek)theatervoorstelling van Eric de Vroedt (De eeuw van mijn moeder) wordt gespeeld door elf muzikanten en acteurs, met onder anderen Hein van der Heijden, Esther Scheldwacht en Mariana Aparicio (winnaar Theo d'Or 2023).

1935, Hotel der Nederlanden in Batavia, Nederlands-Indië. De Indische familieband Brown’s Sugar Babies maakt zich klaar voor de grote finale van het jazzconcours. De feestzaal stroomt vol, maar backstage gaat er van alles mis. Een van de zangeressen is haar stem kwijt. De drummer moet last minute vervangen worden. En het jongste zusje van de familie is al dagen zoek. Ondertussen wemelt ‘t in het hotel van de meest schimmige figuren. Terwijl de problemen zich razendsnel opstapelen, zet bandleider Kurt alles op alles om zijn show te redden.  

Turbulent Nederlands-Indië
Brown Sugar Baby is een nieuwe toneeltekst van Eric de Vroedt geïnspireerd op de verschillende jazzbands van zijn opa en een verborgen familiegeschiedenis. Het verhaal speelt zich af in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie, een tijd waarin het Indonesische nationalisme door de Nederlanders steeds harder werd onderdrukt, maar amper nog viel te negeren.  

Eric de Vroedt: "Alle debatten die nu hevig in Nederland woeden, leefden al volop in de koloniale tijd. De kloof tussen straatarm en steenrijk, de angst voor een tsunami van ‘inlanders’, complottheorieën, polarisatie, oorlog en terreur. In de jaren ’30 was Nederlands-Indië een samenleving op drift: op sommige plekken even jazzy en sexy als Berlijn, op andere plekken een meedogenloze politiestaat. De kolonie was veel opwindender én onderdrukkender dan we geneigd zijn te denken.”

Trigger warnings: deze voorstelling bevat een verhaallijn over seksueel misbruik | Er wordt gebruik gemaakt van stroboscopische lichteffecten.

Trouw ★★★★ 
- “In Brown Sugar Baby zijn de verhaallijnen als de jazzband, veelkleurig en toch samenhangend”
- “De Vroedt geeft familiedrama’s in de repetitiezaal het hoofdpodium en dat levert een overtuigende voorstelling op, met prachtige acteerprestaties en lekkere muziek.”

De Groene Amsterdammer
- “een feest van een voorstelling, intelligent en schurend”
- “(...) een glansrol voor Betty Schuurman als comédienne. In haar eentje zet zij het witte establishment op koninklijke wijze weg.”

De Volkskrant
- “Emma Buysse en Esther Scheldwacht spelen fenomenaal.”
- “Vakkundig wordt de hiërarchische maatschappij van voormalig Nederlands-Indië door middel van diverse rollen vertolkt”

NRC Handelsblad
- “geweldige acteerprestaties”
- "een intense vertolking door Esther Scheldwacht"

Team

tekst en regie Eric de Vroedt cast Mariana Aparicio, Emma Buysse, Hein van der Heijden, Fjodor Jozefzoon, Roben Mitchell, Esther Scheldwacht, Kurt Schwab, Betty Schuurman, Kim Soepnel, Eddie B. Wahr, June Yanez compositie & muziek Florentijn Boddendijk, Remco de Jong scenografie Maze de Boer kostuums Lotte Goos licht Bernie van Velzen dramaturgie Willemijn Barelds, Nona Wallerbosch (stage) regie-assistentie Chyramain van Kempen, Céline Amadi (stage)