foto Daniel Sorrentino

Track: Plein

Wunderbaum / Theater Rotterdam
wo 13 sep - zo 17 sep
Een versplinterde werkelijkheid, samengebald tot één grote energieexplosie

Wunderbaum heeft in haar bestaansgeschiedenis al veel projecten gedaan die onder community-art geschaard werden, waaronder De komst van Xia, Wie is de echte Italiaan en We doen het wel zelf. Wat community-art precies is weet Wunderbaum eigenlijk ook niet, maar het is wel duidelijk dat ze ervan genieten om met een  enorme groep mensen een eindlied te zingen en te buigen. Track: Plein is zonder enige twijfel weer een project in die categorie. Dit keer in samenwerking met componist Jens Bouttery, diverse omwonenden, performers, muzikanten en stedenbouwkundigen.

We kijken en luisteren naar een muzikant op het Schouwburgplein. Hij volgt voorbijgangers, er ontstaan onverwachte ontmoetingen. Een ervaring waarin grauwe realiteit, gedroomde werkelijkheid en mislukte architectuur in elkaar overgaan. Wat is een ideaal plein en wat juist niet? Waar wordt er geparkeerd en waar wordt er gezeten? Is het plein enkel een doorgangsroute voor fanatieke winkelaars of vinden er ook echte ontmoetingen plaats? Wie wonen er? Wie dealen er? En kan een goed vormgegeven plein ons stimuleren onze eigen bubbel te verlaten?

Met studenten kunst- en cultuursociologie van de Erasmus Universiteit interviewen we Rotterdammers over hun plein en zoeken naar antwoorden. Speciaal voor deze voorstelling ontwikkelde multiinstrumentalist en componist Jens Bouttery een eigen manier van drummen. Door geluid en beweging direct aan elkaar te koppelen is hij in staat via zijn lichaam met het plein te communiceren. Zijn originaliteit en unieke talent maken deze voorstelling tot een zeldzame ervaring waarna je het Schouwburgplein voor altijd met andere ogen zult
bekijken.

De voorstelling PLEIN/PRAÇA werd gemaakt in samenwerking met de Braziliaanse acteurs Monique Vaillé en Pedro Uchoa en ging 1 april 2023 in première op het Festival de Curitiba in Brazilië. Met Track: Plein maken ze nu een Rotterdamse versie waarbij een lunch of diner is inbegrepen.

Kaarten inclusief diner (18:00) of lunch (13:00)

Onderdeel van

Tracks
Theater Rotterdam neemt je mee op een onbekend spoor, een theatrale route waarbij elke ruimte een podium kan zijn. Met de  serie Tracks nodigen we je uit om je op een andere manier te verhouden tot ons gebouw en zalen.  Een Track bestaat uit verschillende onderdelen die op elkaar aansluiten in thema of genre. 

“PLEIN/PRAÇA is poëzie en beton. Een van de mooiste, meest intelligente en empathische voorstellingen van deze tijd.”

DEUS ATEU

Team

met Pedro Uchoa, Monique Vaillé, Walter Bart, Maartje Remmers, Marleen Scholten (live) muziek/compositie Jens Bouttery geluid Jens Bakker kostuumontwerp Lotte Goos speciale dank aan Fonds Podiumkunsten, Consulado dos Reinos dos Países Baixos