foto Anne Claire de Breij

Laagland

Het Nationale Theater / Eric de Vroedt
wo 6 dec
Omstreden vastgoedproject laat de staat van Nederland zien

In Langwetering wordt de rust verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen.

De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle ondernemer Hugo (Joris Smit). De lokale bewoners geloven niets van Hugo’s goede bedoelingen. Wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry sterker verbonden zijn dan ze dachten, krijgt de strijd om land- en lijfsbehoud een fatale wending.

Laagland is de nieuwe komedie van Nathan Vecht (Het jaar van Fortuyn). Met bijtende humor toont hij de staat  van Nederland: een samenleving die wankelt langs de kloof tussen de elite en de middenklasse en tussen aan- en afgehaakt Nederland. 

Toegankelijk voor blinden en slechtzienden
Deze voorstelling wordt voorzien van audiodescriptie; een audiobeschrijving door een blindentolk. Via een koptelefoon hoor je de beschrijving wat er op het toneel te zien is, wat de acteurs doen en hoe het decor eruit ziet. Met vooraf een Meet&Feel. Blindengeleidenhonden zijn welkom in onze zalen.

Voorbereidingsdocument prikkelgevoeligheid
Een beperking, zichtbaar of onzichtbaar, hoeft geen belemmering te zijn om naar het theater te komen. Heb je een lagere tolerantie voor prikkels? In dit document kun je lezen wat de prikkelrijke momenten in de voorstelling zijn. Zo kun je je voorbereiden op je theaterbezoek.

Pers quotes

Telegraaf ★★★★
“Nathan Vecht en Eric de Vroedt steken de thermometer diep in de samenleving” 
“pijnlijk raak”
“Tamar van den Dops wanhoop gaat door merg en been”

De Volkskrant ★★★
“snedig gespeeld door de voortreffelijke Mark Rietman” 
“De minutieuze regie van Eric de Vroedt met haar flitsende overgangen naar nieuwe scènes geven de voorstelling ondertussen veel flair en houden je visueel geboeid” 

Theaterkrant
“Ambitieuze politieke satire”  
“Alle politici en ambtelijke woordvoerders moeten dit stuk zien”
“Rietman als Ferry is overtuigend sterk en glorieus”

Brabant Cultureel
"Schrijver Nathan Vecht en Het Nationale Theater brengen de lokale werkelijkheid griezelig dichtbij in het nieuwe toneelstuk ‘Laagland’."


Publieksreacties

"Sublieme voorstelling. Maatschappijkritisch mét humor." 

“Geweldige voorstelling, Nederland op zijn smalst. Scherpe dialogen vol humor en menselijk leed.” 

"Top voorstelling, actuele thema's, zeer goed spel, afwisseling lichtheid en zwaarte mooi gedaan, fantastische tekst."

"Prachtige voorstelling. Scherp, humoristisch en grijpt je soms bij de keel. Aanrader!"

"Iedereen die inwoner, ambtenaar, politicus of ondernemer ie moet dit zien. Iedereen dus. Schrijnend en grappig: Laagland."

 

Extra

Podcast over Laagland
Naar aanleiding van Laagland gaat de vierde aflevering van de podcastserie Ik een beetje meer dan jij over hoe je woorden geeft aan sociale ongelijkheid. Je hoort schrijver Nathan Vecht over zijn startpunt voor het stuk: de botsing tussen de anywheres en de somewheres, de overalmens en de ergensmens. NRC-journalist Karel Smouter biedt context.


Begin je bezoek digitaal
Beleef Laagland ook online met het virtuele verhaal van schrijver en regisseur Alkan Çöklü. Via de SneakPeek app volg je in de dagen vóór je bezoek de digitale levens van Mette (Emma Buysse) en Nick (Alex Hendrickx), de dochter en zoon van de hoofdpersonages. Via je telefoon zie je hun berichten en video-chats. Volg hoe zij elkaar als vijanden ontmoeten, en langzaam uitgroeien tot bondgenoten.

Hoe werkt het?
De SneakPeek beleef je het beste als je ook de theatervoorstelling Laagland bezoekt. Het SneakPeek verhaal start dan 6 dagen voor je theaterbezoek. Ga naar www.sneakpeek.nu/laagland en de rest wijst zich vanzelf! 

 

“Alle politici en ambtelijke woordvoerders moeten dit stuk zien”

Theaterkrant

Team

tekst Nathan Vecht regie Eric de Vroedt spel Soumaya Ahouaoui, Emma Buysse, Tamar van den Dop, Alex Hendrickx, Alwin Pulinckx, Mark Rietman, Betty Schuurman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jaap Spijkers, Nazanin Taheri compositie en muziek Florentijn Boddendijk en Remco de Jong decor Studio Dennis Vanderbroeck kostuums Lotte Goos licht Bernie van Velzen dramaturgie Willemijn Barelds, Kyra Mol (stage) regie assistentie Chyramain van Kempen contextprogramma Laura van Zuijlen

SneakPeek (app)
tekst en regie Alkan Çöklü spel Emma Buysse, Alex Hendrickx productie The Rainmakers (Ulrike Buerger-Bruijs & Wouter Van Ransbeek)