Wunderbaum speelt live (online gaat het mis)

Wunderbaum / Theater Rotterdam
wo 17 jan - za 24 feb
Hoeveel tijd willen we online doorbrengen?

Jasper: Drago, probeer jij eens een behoefte te verwoorden.
Drago: Ik? Euh ja ik wil gewoon nou ja zeg maar ik heb zoiets van.
Jasper: Probeer je zin te beginnen met ‘ik heb het nodig om’ of ‘ik vind het belangrijk dat’.
Drago: Ik vind het nodig om controle te hebben over wat er online van mij te zien is. 

 

Wunderbaum vindt het hoog tijd om een voorstelling te maken over schermtijd. En niet alleen omdat er vanaf 1 januari een landelijk verbod op smartphones op scholen is. Eén van de meest prangende vragen van deze eeuw is: Hoeveel van onze tijd willen we online doorbrengen? Samen met schrijfster Annelies Verbeke en studenten van de theateropleidingen in Maastricht, Arnhem, Amsterdam en Rotterdam maakt de acteursgroep de voorstelling Wunderbaum speelt live (online gaat het mis). 

Sinds de iPhone in 2008 zijn massale glorierijke intrede deed in ons land, zijn we ‘hooked’. Ons gedrag veranderde, generatiekloven openbaarden zich. Verhalen over kinderen die in twintig Whatsapp-groepen verschillende identiteiten aannemen, er in het geheim een tweede telefoon op nahouden, op het dark web aan anorexia challenges deelnemen en nieuwjaar liever met hun vrienden online in ‘World of Warcraft’ vieren.

En wat voor recht van spreken hebben volwassenen eigenlijk als we zelf geregeld scrollend naar een scherm zitten te staren als ons kind tegen ons praat? Of als we tot diep in de nacht tussen de series door van de actualiteiten naar Funda surfen? En niet te vergeten eindeloze berichten in appgroepen met buren, voetbal- en hockeyteams, collega’s en ouders van school.

In Wunderbaum speelt live (online gaat het mis) volgen we een groep ouders en hun kinderen die na een ontspoord gesprek in een Whatsappgroep bij elkaar komen. Samen met videokunstenaar Noortje van den Eijnde en muzikant Frank Rosaly schept Wunderbaum een spetterend digitaal universum waarin de analoge identiteit uit de krochten van het internet wordt bevrijd.

Let op
Deze voorstelling bevat beschrijvingen van online misbruik en seksueel geweld die als confronterend kunnen worden ervaren.

Onderdeel van

"Liefdevol portret van Gen Z in messcherpe en verrassende komedie van Wunderbaum"
★★★★★ NRC

"hilarische satire over onlinecommunicatie"
★★★★ de Volkskrant

”..een ronde, rake, recht uit de tijd gegrepen comedy.” 

Theaterkrant

 

Extra

Workshop
Bij Wunderbaum speelt live ( online gaat het mis) wordt een workshop aangeboden. Scholieren gaan in debat over schermtijd, met behulp van debattechnieken en korte opdrachten over het telefoongebruik van de leerlingen én de volwassenen. Zo komen we tot een wetsvoorstel om jongeren en volwassenen te beschermen tegen overmatig schermgebruik.

Team

met Mitchell Abionie, Walter Bart, Elvis de Launay, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Giari Knaapen, Maartje Remmers, Marleen Scholten, Marleen Sparreboom, Lars van Nistelrooij, Toto van Stekelenburg tekst  Annelies Verbeke live muziek en compositie Frank Rosaly licht en scenografie Julian Maiwald video-ontwerp Noortje van den Eijnde kostuumontwerp Lotte Goos regie assistentie Sasha Kurensky educatie Anne Marie Westerveen productie Andrea van Bussel, Sanne Priem coproductie Theater Rotterdam met steun van VSBfonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Fonds 21, VriendenLoterij Fonds, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Rotterdam, Theater Rotterdam