Diego Franssens

Boef | 10+

DE MAAN
zo 22 okt 15:00 - 16:00
Op het plein tussen het beton klinkt muziek
  • 22 okt
    15:00 - 16:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Drie muzikanten/performers. Poëzie, flarden tekst en andere schrijfsels.  Slam, gospel, rap en beatbox. Het publiek in een arena errond. Met deze tools presenteren we jullie de realiteit van het leven, naakt en rauw. Kritiek, beats en dans vliegen je rond de oren. 

Bij BOEF! zitten we midden op het plein naast den blok waar een aantal zielsverwante outcasts elkaar ontmoeten. Ze zijn arm, kwaad en vervelen zich maar vinden elkaar in het maken van muziek.

Wat er naar hen wordt geroepen, kaatsen ze terug tegen de muren van het grijze appartementsblok. De hoop lonkt om de hoek in dit emotionele straatconcert waar de aanstekelijke beats het publiek uitnodigen mee te dansen of te schreeuwen. Lang leve de roos die uit het beton groeide toen niemand naar haar omkeek!

"Boef! is een even wervelend als gevoelig concert over ongelijkheid, vooroordelen en hoop op een eerlijkere verdeling in de wereld."

“De stampende muziek, gedachteflarden en soms emotionele uitroepen zijn door regisseur Ruud Gielens tot een prikkelend geheel gesmeed. Nergens wordt het sentimenteel, de tekst en muziek spreken voor zich. De kloof tussen kinderen zoals Bootsy, Sammy en Jos in een kansarm appartementenblok en de ‘gegoede anderen’ waar dit drietal niet bij hoort, wordt goed voelbaar. […] Maaskant blinkt uit in aanstekelijk beatboxen met een snerpende gitaarsolo als hoogtepunt. Voortdurend gaan de handen van de toeschouwers omhoog, de lichamen van jong tot oud kunnen niet anders dan meedeinen, terwijl de bewogen teksten over het gevoel van onzichtbaarheid, racisme en hoop door de arena slingeren.”

- Theaterkrant

Waarschuwing
Tijdens de voorstelling wordt er gebruik gemaakt van stroboscopische licht- en geluidseffecten.

Over de makers
Ruud Gielens
regisseert en speelt bij theaters in binnen- en buitenland. Hij maakte deel uit van het gezelschap Union Suspecte, regisseerde onder meer bij Theater Antigone, Muziektheater Transparant, Kaaitheater, de Berlijnse Schaubühne, het Maxim Gorki Theater en Theater Neumarkt. Van 2005-2009 was hij lid van de artistieke kern van de KVS. Naast zijn werk als regisseur en acteur maakt Ruud ook ontwerpen voor decor en licht en is hij actief als producent in België en daarbuiten.

Kaat Arnaert studeerde af als actrice aan het RITCS. In 2018 maakte ze samen met Ahilan Ratnamohan, Benjamin Op de Beeck, Nona Buhrs, Farbod Fathinejadfard de door het Theaterfestival gelauwerde voorstelling If there weren't any blacks you'd have to invent them geregisseerd door Aurelie Di Marino. Momenteel speelt ze in De barbaren, in regie van Haider Al Timimi bij Kloppend Hert/Theater Antigone. Kaat begon haar muzikale carrière op veeretienjarige leeftijd als zangers bij Sutrastore, en later bij Tommigun. In 2015 was ze artist in residence in de AB en in 2017 bracht ze haar soloalbum uit. Ze is ook te horen op het eerste album van haar zus Geike Arnaert.

Eric Kabongo werd vooral bekend door zijn hoofdrol in de Duitse kaskraker Welcome to Germany. Hij speelde ook in de Netflixfilms La terre et le sang en Sawah, waarvoor hij op het Queen Palm International Film Festival in de VS werd bekroond voor beste mannelijke bijrol. Hij werkte ook voor de Belgische tv en componeerde zijn eigen soundtrack. De internationaal geprezen documentaire What about Eric?, die helemaal over hem gaat, won de prijs voor Beste Belgische Documentaire op het Docville International Documentary Filmfestival en een Ensor voor Beste Vlaamse Documentaire op het Filmfestival van Oostende. 

Joost Maaskant is performer, muzikant en componist. Hij studeerde af in 2009 aan de performanceopleiding op De Toneelacademie van Maastricht. Maaskant componeerde muziek voor onder meer Permanent destruction (Naomi Velissariou, Theater Utrecht), Pitcho womba conga (KVS, Brussel) en Wunderbaum. Het meeste van zijn werk is elektronisch en valt binnen het spectrum dance, hardcore, hiphop, metal/punk en soundscapes. Daarnaast heeft Joost een beatbox/loopstation act genaamd Maask, waarbij hij dansbare muziek combineert met stand-up comedy. 

Team

regie Ruud Gielens van en met Kaat Arnaert, Eric Kabongo en Joost Maaskant