Bambie 2197 – om en nabij planeet Moebius

Bambie
do 30 nov 20:15 - 21:30
De worsteling met de dagelijkse realiteit
  • 30 nov
    20:15 - 21:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

De Franse striptekenaar Jean Giraud (1938-2012) verdiende zijn geld met opdrachtwerk, zoals de succesvolle reeks over cowboy Blueberry. In zijn vrije tijd zocht hij artistieke vrijheid bij zijn alter ego Moebius.

Met zijn eigen sciencefictionbedenksels kreeg hij een cultstatus als radicale vernieuwer van de striptekenkunst. Zijn Moebius-werk, getekend met de klare lijn in schilderachtig gecomponeerde kaders, is associatief en psychedelisch, soms bijna woordloos en zonder veel verhalende logica.

Net als de theatervoorstellingen van Bambie is het werk van Moebius de weerslag van een binnenwereld. In zijn futuristische vertelsels is de mens een ruimtereiziger, op een onduidelijke missie in een onafzienbaar universum. Intussen verkende Moebius de ruimte in zijn eigen hoofd. Zijn menselijke planeethoppers en vreemdsoortige aliens worstelen met suffe, aardse problemen zoals een geblokkeerd toegangspasje of de verdeling van de huishoudelijke taken. Daar raakt de science fiction van Moebius aan de aandacht voor het kleinmenselijke van Bambie over de (fysieke) worsteling met de dagelijkse realiteit. Voor allebei ligt de ontsnapping in de verbeelding. En daarin is geen zelfverzonnen planeet te ver.

Bambie 2197 - om en nabij planeet Moebius is een beeldende en muzikale voorstelling. Voor het eerst werkt Bambie samen met theatermaker/acteur Servaes Nelissen, een meester van poppen en objecten, die hij maakt en tot leven wekt op het podium. Celliste/ componiste/ theatermaker Amber Docters van Leeuwen zorgt voor live muziek. Zij stond eerder bij Bambie op het toneel in Frou frou

Mimetheatergroep Bambie 
Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter begonnen Bambie in 1995 op de Amsterdamse Mimeopleiding. Sindsdien hebben zij meer dan twintig voorstellingen gemaakt in een fysieke en beeldende theaterstijl. Het lichaam is bij Bambie de spiegel van de diepste angsten en verlangens van de personages op het toneel. Hun veel te grote gevoelens geven hun gedragingen een absurde, expressionistische of poëtische uitvergroting. 

Bambie speelt voorstellingen in binnen- en buitenland, won verschillende prijzen en heeft door de jaren heen een trouw en enthousiast publiek opgebouwd. In 2022 werd Anders is een hele normale Zweedse voornaam (6+), een coproductie met Theater Artemis, genomineerd voor de VSCD Mime/Performanceprijs 2022. 

Als ik thuiskom van mijn werk, kan ik de televisie aanzetten of een film gaan kijken. Ik zet liever de televisie aan in mijn eigen hoofd en ga tekenen.

Moebius

Team

spel Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan spel & muziek Amber Docters van Leeuwen spel/poppen Servaes Nelissen vormgeving Hester Jolink regie/dramaturgie Marijn van der Jagt zakelijke leiding Tamara Keasberry marketing Lonneke van Eden productie ’n More/Ellen van Bunnik fotografie & grafisch ontwerp Sybren Kuiper SYB