foto Sofie Knijff

En ze leefden nog lang en gelukkig

HET ZUIDELIJK TONEEL / STICHTING NIEUWE HELDEN
vr 16 feb 19:30
Armoede in Nederland door de ogen van een kind
  • 16 feb
    19:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Als we nu eens echt naar kinderen zouden luisteren, wat zou er dan gebeuren? Nederland is een rijk land, en toch is er veel armoede en ongelijkheid. We praten erover en doen van alles, maar er verandert niets. Dus dit keer draaien we het om. 

Op het podium staat een elfjarig kind dat het publiek meeneemt in een sprookje van deze tijd. Als het meezit, kan het weer even geloven dat sprookjes bestaan.Tussen de 6 à 8 % van de Nederlandse bevolking maakt deel uit van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens en loopt zo risico op armoede. Inflatie en stijgende energiekosten maken het probleem nog schrijnender. Experts zijn het erover eens dat we ongelijkheid kunnen wegwerken met een stikstofachtige maatregel, maar waarom willen we het dan niet oplossen?

Bijna twee jaar lang verzamelde Nieuwe Helden getuigenissen van kinderen over ongelijkheid en hoe zij het anders zouden aanpakken. Samen met Het Zuidelijk Toneel werken ze dat uit tot een theaterervaring.

Bas van Rijnsoever
Bas van Rijnsoever (Almere, 1983) is theatermaker bij Het Zuidelijk Toneel en een van de oprichters van Stichting Nieuwe Helden. Als acteur was hij de afgelopen jaren te zien in producties van onder meer Toneelgroep Oostpool, Schwalbe, Julian Hetzel en Carver. Hij is als docent verbonden aan de Academie voor Theater en Dans en werkt als dramaturg bij circustheatergezelschap Monki Business. Binnen Nieuwe Helden maakt hij de meer sociaal geëngageerde projecten als Ocharme, The village en Meisje met de zwavelstokjes

Team

concept en regie Bas van Rijnsoever scenografie Gijs Leijdekkers film Tim van den Heuvel