foto Rogier Wilems

De Kwestie Sjostakovitsj

BEER muziektheater
zo 25 feb 16:00 - 17:30
De spagaat tussen artistieke integriteit en repressieve tirannie
  • 25 feb
    16:00 - 17:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

De wereldberoemde Russische componist Dimitri Sjostakovitsj leeft in voortdurende angst. Moet hij zich voegen naar de wensen van Stalin of verslag doen van zijn tirannie? Laat hij zich gebruiken door de dictator of wil hij een dissident zijn die aan de kant van het volk staat? 

Het dilemma van Sjostakovitsj, die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans: hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber?  

Het is verleidelijk om Stalin met Poetin te vergelijken. Nu zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met Valery Gergiev. Maar is dat terecht? Oordelen we niet te snel, vanuit onze luxepositie van vrijheid en democratie? Te heftig? De kwestie Sjostakovitsj gaat over menselijke keuzes, in de spagaat van ambitie en integriteit tegenover onderdrukking en opportunisme. Maar uiteindelijk ook over ons en onze wens om aan de goede kant van de geschiedenis te staan.

Drie acteurs, René Groothof, Dick van der Toorn en Yari van der Linden, spelen afwisselend Sjostakovitsj en de personages om hem heen. Helmert Woudenberg schrijft de tekst, zoals hij dat ook deed voor De nazi en de kapper. Mauro Casarini gebruikt de symfonieën van Sjostakovitsj als basis voor zijn geluidsdecor en ontwerp. Aike Dirkzwager regisseert en Rogier Willems zorgt voor de vormgeving.

Meer informatie over de voorstelling is hier te vinden.


“Helaas is Helmert Woudenberg (1945-2023) vlak na het voltooien van het script van De kwestie Sjostakovitsj plotseling overleden. Beer Muziektheater is hem zeer dankbaar voor zijn onmisbare bijdrage aan deze en eerdere voorstellingen van Beer zoals De Boodschapper, De Nazi en de Kapper en De Reiziger.” - BEER Muziektheater

Team

regie Aike Dirkzwager tekst Helmert Woudenberg vormgeving Rogier Willems muziek Felix Ruiter met René Groothof, Dick van den Toorn en Yari van der Linden.