foto Julian Maiwald

Versus

Theater Utrecht / Cello Octet Amsterdam
vr 15 mrt 20:15 - 21:45
Journalist en mediacharmeur vechten om de gunst van het publiek
  • 15 mrt
    20:15 - 21:45
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Versus is een muzikale reis langs onze verlangens en angsten over hoe we met elkaar omgaan. Twee toneelspelers en acht cellisten zetten alles op alles om het menselijke oerconflict uit te vechten: ik versus de ander.

Er is lang uitgekeken naar het interview met de populaire mediapersoonlijkheid. Hij heeft een grote aanhang opgebouwd en zou best wel eens politiek actief kunnen worden. De meest vooraanstaande journalist van het land voelt de charmeur aan de tand, met publiek in de zaal. Ze probeert zijn ware intenties te onthullen, te laten zien wie er achter het masker verscholen zit. Om dat voor elkaar te krijgen moet ze boven zichzelf uitstijgen. Naarmate hun gesprek steeds intenser wordt, krijgt het interview meer het karakter van het eeuwenoude gevecht om de gunst van het publiek. En dus om de macht. 

Waarom staan er toch altijd weer mensen op die de massa in vervoering kunnen brengen? Wat beweegt de mensen die vallen voor de uitstraling, de visie en de beloften van een leidersfiguur? Haalt dat het slechtste in de mens naar boven, of is het onze redding?

Na Immens (toneelschrijfprijs 2020) schreven Vincent van der Valk en Casper Vandeputte een nieuwe voorstelling, waarin ze samenwerken met Anthony Fiumara, het Cello Octet Amsterdam en acteertalent ’Ntianu Stuger.

Over de makers

Casper Vandeputte maakte de afgelopen jaren naam met theater waarin hij politieke en filosofische thema’s persoonlijk invoelbaar maakt. Vincent van der Valk is behalve schrijver acteur, in film en theater en op tv. 

Cello Octet Amsterdam is een avontuurlijk collectief van cellisten dat een lans breekt voor nieuwe muziek en interdisciplinaire voorstellingen, vaak met een maatschappelijke thematiek. De cellisten treden op als een hecht ensemble, maar ook als performers in voorstellingen als Cellokrijgers, of als rockband in Sgt. Pepper’s Lonely Cello Band

Anthony Fiumara is een veel gespeelde Nederlandse componist. Hij schreef muziek voor internationale solisten en ensembles, maar ook voor theater en dans. Sinds 2018 is hij hoofddocent compositie aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. In 2019 richtte hij met Mathijs Leeuwis het elektronische ambient duo Poulson Sq. Op. Hij treedt ook regelmatig solo op. 

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en maakt geëngageerd theater, gericht op existentiële thema’s en nieuwe vormen. 

Team

concept en compositie Anthony Fiumara regie Casper Vandeputte tekst Casper Vandeputte en Vincent van der Valk decor en licht Julian Maiwald met Vincent van der Valk, ’Ntianu Stuger en Cello Octet Amsterdam