Meer dan duizend woorden

HET ZUIDELIJK TONEEL / RASHIF EL KAOUI EN AHMET POLAT
wo 10 apr en do 11 apr
Over kijken en bekeken worden

Ahmet Polat is een prijswinnende fotograaf en filmmaker. Als zeventienjarige vlucht hij weg uit zijn Brabants geboortedorp Fijnaart. Zijn moeder zei altijd “Laat je door niemand tegenhouden, zelfs niet door mij”. Dat heeft hij ter harte genomen. Van aardbevingen tot topmodellen voor Vogue, Ahmet ging geen onderwerp uit de weg. Als iemand hem vroeg waar hij geboren was, zei hij: “I was born in fine art”. 

Aan de hand van foto’s reist schrijver en acteur Rashif El Kaoui mee terug door Ahmets leven, naar misschien wel het moeilijkste onderwerp: zijn geboortedorp. Daar heeft hij zijn lens nog nooit op gericht. Het wordt een reisverslag, een persoonlijke zoektocht en een bloemlezing. Over zijn worsteling met fotografieredacties, de manipulatie van het beeld en de representatie van het anders zijn. Ahmet wil altijd tot de kern komen en dus fotografeert hij de ziel van de mens. Maar hoe ver hij ook wegtrekt, het dorp reist altijd met hem mee. 

Vorig seizoen maakten Rashif El Kaoui en Ahmet Polat De bastaard. Daarin reisde El Kaoui naar Marokko, het vaderland waar hij nog nooit was geweest en waarvan hij de taal niet spreekt. Polat stuurde hem op reis en filmde. Nu zijn de rollen omgedraaid: Ahmet staat centraal en Rashif documenteert. Niet in beeld maar in woord.

Team

tekst en spel Rashif El Kaoui beeld en spel Ahmet Polat