Meer dan duizend woorden

Het Zuidelijk Toneel / Rashif El Kaoui en Ahmet Polat
wo 10 apr en do 11 apr
Over kijken en bekeken worden

Van Fijnaart, naar Fine Art: het verhaal Ahmet Polat, een prijswinnende fotograaf en filmmaker. Geïnspireerd door zijn moeders woorden: “Laat je door niemand tegenhouden, zelfs niet door mij”, verliet hij op 17-jarige leeftijd zijn Brabantse geboortedorp Fijnaart. Van aardbevingen tot topmodellen voor Vogue, alles ving hij met zijn camera, gedreven door een passie voor het vastleggen van de ziel van de mens. Als hem wordt gevraagd waar hij geboren is zegt hij altijd: “I was born in Fine Art”.

Meer dan duizend woorden is van de makers van De Bastaard (2021). In deze theatrale live foto-expositie ga je aan de hand van Ahmets foto’s en video’s op reis door zijn leven. Een reis die begint op een cruciaal moment in Ahmets vroege carrière: zijn eerste grote fotografieproject, het vastleggen van de aardbeving in 1999 in Turkije. En bijzonder – en verdrietig – genoeg eindigen we ook weer in Turkije; met een reis naar Ahmets familie in Gaziantep, getroffen door de verwoestende aardbeving in februari 2023.

Het wordt een reisverslag, een persoonlijke zoektocht en een bloemlezing. Van zijn worsteling met fotografieredacties over de manipulatie van het beeld tot de representatie van het anders zijn. Een multidisciplinaire voorstelling over professionele en persoonlijke groei, tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen.

Biografieën

Ahmet Polat
Ahmet Polat (Fijnaart, 1978) is een prijswinnend fotograaf en filmmaker. Zijn werk wordt internationaal tentoongesteld. Onder meer in het Stedelijk Museum Amsterdam, Foam Fotografiemuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Istanbul Modern en BOZAR Brussel. Daarnaast kun je hem kennen van zijn vaste fotorubriek bij Buitenhof, als Fotograaf des Vaderlands of als jurylid in het tv-programma Het perfecte plaatje.

Bij Het Zuidelijk Toneel werkte Ahmet eerder samen met Lucas De Man en Rashif El Kaoui aan het project De Man is Lam, over man-zijn anno nu. In 2021 maakte hij samen met Rashif El Kaoui de multimediale theaterproductie De Bastaard, een persoonlijk verhaal rond de biculturele identiteit.

Voor zijn documentairefotografie won Ahmet verschillende grote prijzen, waaronder de ICP Infinity Award in 2006. Met zijn fotografie en veldwerk wil Ahmet bruggen slaan tussen verschillende culturen, identiteiten en geschiedenis. Na tien jaar in Istanbul te hebben gewoond en gewerkt, keerde hij in 2015 terug naar Nederland en werd datzelfde jaar bekroond met de Laureaatfotograaf van de Natie. Naast zijn beeldend werk is Ahmet sinds mei 2023 hoofdredacteur bij HUMAN.

Rashif El Kaoui
Rashif El Kaoui (Diest, 1988) is acteur, audio-maker en schrijver. Hij studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs. Als acteur wisselt Rashif af tussen ‘klassieke’ grote zaal producties en kleinere meer sociaal geëngageerde projecten. Zo was hij te zien in voorstellingen van ’t Arsenaal, hetpaleis, fABULEUS en Het Nieuwstedelijk. Daarnaast doceert hij onder meer aan het Conservatorium van Antwerpen, LUCA Drama & de Academie voor woord, muziek & dans te Morstel.

Bij Het Zuidelijk Toneel werkte Rashif eerder samen met Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat aan het project De Man is Lam, over man-zijn anno nu. In 2021 maakte hij samen met Ahmet Polat de multimediale theaterproductie De Bastaard, een persoonlijk verhaal rond de biculturele identiteit.

Persquotes

Theaterkrant:
‘Een boeiend live-retrospectief’ over de band van Polat met Turkije, in de vorm van een theatrale foto-expeditie op het snijvlak van fictie en documentaire.’
‘Boeiend theatraal verslag traceert het verhaal achter de beelden.’
 
Volkskrant:
‘De charmante El Kaoui kruipt af en toe in Ahmets huid en vertelt meeslepend en expressief over bepalende gebeurtenissen in Polats leven’

Brabant Cultureel:
‘De voorstelling gaat over de loopbaan van Polat, maar meer nog over de mens achter de fotograaf.’

Brabants Dagblad:
‘Opmerkelijk is de chemie tussen het tweetal.’

Team

Tekst en spel Rashif El Kaoui Beeld en spel Ahmet Polat Artistiek advies Piet Menu Decorontwerp Annejet Brandsma Kostuumontwerp Ilse Vermeulen Muziek Michelle Samba Productie Rianne Valstar Techniek Arco Middendorp Fotografie campagnebeeld Sofie Knijff