TR Herdenkt & Viert: Keti Koti Cake Off

Theater Rotterdam
za 1 jul 12:45 - 17:30
Keti Koti krijgt óók een eigen traditionele zoete traktatie.
  • 1 jul
    12:45 - 17:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Hal Theater

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Samen herdenken en vieren kan op 30 juni en 1 juli met elkaar bij Theater Rotterdam. 

Op 1 juli 1863 werd - op papier - de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam formeel een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. Tot slaaf gemaakte vielen echter volgens de wet die de afschaffing regelde na deze datum nog tien jaar onder 'toezigt van den Staat'. Dat betekende dat ze gedwongen werden om gedurende die tijd nog steeds op de plantages te blijven werken. Tot 1873 dus. De feestdag ter viering van de afschaffing is Keti Koti. Deze naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’. 

 

Cake Off

We kennen allemaal de oranje tompouce, de kerststol en de verjaardagstaart maar een écht Keti Koti gebakje ontbreekt nog. Acht Rotterdamse bakkers zijn al weken aan de slag om een nieuwe traditie te creëren. Tantes, broers, vrienden en thuisbakkers delen het strijdtoneel met professionele bakkers.  

De kandidaten voor de Cake Off: Bonkies Koek, Albaik Sweets, The Sweet Bar, Aap Noot Brood, Cake+, Cutebizz, Vantastic Sweets, Klubrano’s Bakery

 Op 1 juli delen alle bakkers de uitkomst van hun inspanningen. In de hal van TR25 openen we de stembussen en begint een groot proef-festijn. Het publiek zal samen met een vakjury bepalen wie er met de winst naar huis gaat. In totaal doen er 8 bakkers mee, allen uit Rotterdam: Bonkies Koek, Albaik Sweets, The Sweet Bar, Aap Noot Brood, Cake +, Cutebizz, Vantastic Sweets, Klubrano’s Bakery.

TR stelt als doel dat winnende lekkernij vanaf 2023 standaard in Rotterdam én daarbuiten verkrijgbaar is rond de Keti Koti maand. En dat vele bakkers en bakfanaten in het land de lekkernij een warm hart toe zullen dragen. Op deze manier werken we aan de verankering van Keti Koti in het collectieve geheugen. 

Performance

In de Kleine Zaal onderzoeken performers wat beeld met ons doet in If I didn’t define myself for myself. Al jaren zijn wij vrij, of zitten wij nog vast in ons denken?  


v.l.n.r: Erwin Boschmans, Sheralynn Adriaansz, José Montoya 

Hoe transformeer je op basis van kleding, lichaamshouding, attitude en focus? Moeten we goede beelden promoten en stereotype cancelen? Of is het juist mogelijk om beelden te herinterpreteren en van onszelf te maken? 

De voorstelling speelt om 13:15u en om 15:15u in de Kleine Zaal

Het gehele programma is op ‘Pay what you want’ basis; gratis toegankelijk met ruimte voor een vrije donatie.

Keti Koti Cake Off is onderdeel van het programma TR Herdenkt & Viert op 30 juni en 1 juli. Info over het programma op 30 juni vind je hier.

TR Herdenkt & Viert