Foto: Aad Hoogendoorn

Rotterdam Late Night #93 Pleinen-editie

naar aanleiding van Track: PLEIN
di 12 sep 20:30
Een tjokvol programma over pleinen in de stad.
 • 12 sep
  Deuren open
  20:00
  Start
  20:30
  TR25 Schouwburg, Rotterdam
  Grote Zaal

Rotterdam Late Night presenteert op dinsdag 12 september een speciale talkshow in samenwerking met theatergroep Wunderbaum, naar aanleiding van de voorstelling Track: PLEIN. In TR25 Schouwburg bieden we een tjokvol programma over pleinen in de stad. Presentator Ernest van der Kwast brengt een ode aan pleinmoeder Radha Jiawan. Stadssocioloog Linda Zuijderwijk en architect/designer Nacor Martina delen hun visie op de (her)inrichting van leefbare, inclusieve pleinen. Landschapsarchitect Adriaan Geuze vertelt onder meer over het ontwerp van het Schouwburgplein en het Stationsplein. Ernst des Bouvrie, archivaris bij Nieuwe Instituut, geeft een minicollege over de geschiedenis en ontwikkeling van Rotterdamse pleinen. Hiphopartiest Ruwhel Emers brengt een energiek muzikaal verhaal, voorzien van een vleugje blues. We zien je graag op 12 september om 20:30 in de grote zaal van de Schouwburg!

Pleinmoeder Radha Jiawan is al meer dan tien jaar ‘de oren en ogen’ van het Berkelplein. Bij mooi weer is ze er iedere dag. Het plein is bij Jiawan in goede handen: ze houdt het graag opgeruimd en zorgt voor sociale verbinding. Presentator Ernest van der Kwast brengt een klinkende ode aan een toegewijde pleinmoeder, die kinderen uit Kralingen-West onvermoeibaar inspireert om samen te spelen.

Stadssocioloog Linda Zuijderwijk en architect/designer Nacor Martina schuiven aan voor een gesprek over leefbare, inclusieve pleinen. Geen holle woorden over participatie in de publieke ruimte, maar daadwerkelijke inspraak in de leefomgeving. Zuijderwijk en Martina onderzoeken de beleefde ervaring van een plek, en betrekken bewoners bij voorstellen voor (her)ontwerp. Hoe transformeer je buitenruimtes op basis van urban culture principes? 

Een plein is een multifunctionele plek: doorkruisen, verblijven, ontmoeten, vieren. Hoe komt dit samen in één ontwerp? Landschapsarchitect Adriaan Geuze tekende niet alleen voor het Schouwburgplein en Stationsplein in Rotterdam. Met West 8 ontwierp hij pleinen in binnen- en buitenland. Leegte die uitnodigt: hoe werkt dat in de praktijk? Welke onvoorziene omstandigheden liggen wellicht op de loer?

Ernst des Bouvrie, archivaris bij Nieuwe Instituut, geeft een minicollege over de geschiedenis en ontwikkeling van Rotterdamse pleinen. Wat zijn de oudste pleinen van de stad, en wat veranderde er door de wederopbouw? Zijn er pleinen verdwenen, of juist opnieuw aangelegd? Welke transformatie hebben pleinen in de stad doorgemaakt? 

Voor hiphopartiest Ruwhel Emers is muziek de ultieme emotionele uitlaatklep. Met zijn stichting Levels ondersteunt hij jong talent, en als een van de Klimaatburgemeesters van Rotterdam zet hij zich in voor duurzaamheid. In gezelschap van een zangeres, gitarist en saxofonist brengt hij op 12 september in de grote zaal van de Schouwburg grenzeloos energieke hiphop, voorzien van een vleugje blues.

We zien je graag op 12 september om 20:30 in de grote zaal van TR25 Schouwburg!

Een speciale editie van Rotterdam Late Night over pleinen in de stad, in aanloop naar Track: PLEIN. Meer info/ kaarten voor de voorstelling.