Winti Bal Masqué

Marian Markelo en Boris van Berkum
za 14 okt 19:00 - 01:00
Gemaskerd Wintidansritueel met kunst & theater, glitter & glamour
  • 14 okt
    19:00 - 01:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Hele Gebouw

Na bijna 10 jaar wachten is het op 14 oktober eindelijk zover. Voor de tweede keer organiseren wintipriesteres Marian Markelo en kunstenaar Boris van Berkum een bijzonder evenement: het Winti Bal Masqué, een avondvullend programma, vol theater, dans, kunst, mode, glitter & glamour. Hier komen de Winti-cultuur en de traditie van het Bal Masqué samen in een spectaculair dansritueel. Een feest van liefde, verbinding en zelfexpressie.

Maak kennis met de Kabra voorouders en vijf Winti goden: Leba - de beschermer van wegen, Mama Aisa - de Moedergodin, Papa Fodu - de slangengod, Watra Ingi- beschermer van het zoete water, Apuku - bosgod en Kromanti – de luchtgoden. Deze Winti goden zijn samen met de Kabra voorouders de eregasten tijdens het Winti Bal Masqué. 

Twee premières

Het Winti Bal Masqué heeft twee premières in petto: Het theaterstuk ‘Oost is Oost, West is West’ van verzetsheld Anton de Kom. Dit verborgen verhaal werd in de archieven in het Literatuurmuseum ontdekt door auteur Raoul de Jong. Regisseur Maarten van Hinte maakte een adaptatie van het stuk.

Een ander hoogtepunt is de première van het Mama Aisa pronkbeeld dat wordt ingewijd door Marian Markelo. De levensgrote sculptuur is de verbeelding van Winti moedergodin Mama Aisa. Het kunstwerk is een creatie van kunstenaar Boris van Berkum. 

Andere optredens

Op deze avond zullen ook de volgende groepen optreden: Het Kabra vooroudermasker, Untold theatergeroep, Wehpokamanong, Black Harmony met Sokopsalmen Banya en Susa muziek en Kaseko dansband Konsensi, Sanisa Koto Groep. 

Dresscodes

Wonderfull Winti: Afro Surinaamse culturele dracht, kotomisi, Ingi
Ventian Chique: Venetiaanse maskers met gala-glamour
Afro-Futurisme: Afro-superhero’s, Ancient Nubia & Egypt meets Wakanda
The Surreal: De Wereld op zijn Kop Surrealisme, Dali, Margritte
Carnaval: Caribisch, Brabants Limburgs carnaval 

Best Dressed Guest 

Het is zien en gezien worden op het Bal. Kom gekostumeerd, gemaskerd of verkleed en ding mee naar de titel: ‘Best Dressed Guest van het Winti Bal Masqué 2023’.

Photobooth

Laat je fotograferen door topfotograaf Sebiha Oztas in de fotostudio. 

Eten, drinken & winkelen

Er wordt Surinaams eten en drinken geserveerd bij de kraampjes. Denk aan zuurgoed en snacks van Carmen, Suri Koeken van Gerold, Gemberbier van Patty’s Dranken, maaltijden van Kryoro Kukru fu Sylvie. Of shop Venetiaanse Maskers, Winti kunst: Kabra Blauw zoutvaatjes en vaasjes, Kabra Herdenkingsspeld, Winti-literatuur, Panji’s en sierraden bij de kraampjes van o.a. de Aban-shop of Pangi na Tangi

FAQ: 

Rijden er bussen tussen Amsterdam en Rotterdam?
Er worden twee bussen ingezet voor 100 van onze Amsterdamse gasten. Bustickets kosten €19,- (bovenop de standaard toegangsprijs).

Opstapplaats: Kraaiennest Amsterdam. De bus vertrekt 15:15 naar Theater Rotterdam. De bus vertrekt 01:00 weer naar Kraaiennest in Amsterdam.

Kan het publiek vrij in- en uitlopen in de grote zaal?
Vrij in- en uitlopen kan pas vanaf 21:00. Tijdens de voorstellingen Kabra 18:00-19:00 en Mama Aisa 20:00-21:00 zijn de deuren gesloten. Kom op tijd! De inloop vanaf 17:00 uur en het programma start precies om 18:00. 

Is het mogelijk te eten en te drinken in de zaal? 
Er is heerlijk Surinaams eten te koop in de kraampjes. Eten en drinken in de Foyerzaal beneden en buiten de grote zaal eten en drinken toegestaan. 

Moet ik verkleed komen? 
Het is een gekostumeerd feest dus we zien u graag verkleed of mooi gekleed op het bal verschijnen. Denk aan glitter & glamour, culturele dracht of totaal over de top. Er zijn in het theater Venetiaanse maskers verkrijgbaar. 

Zijn er kleedruimtes? 
Ja, er zijn kleedruimtes en een bewaakte garderobe. 

Kan ik tijdens de voorstelling fotograferen of filmen? 
Tijdens de voorstellingen in de grote zaal niet. Buiten de grote zaal mag dat wel. Bovendien is er een professionele fotostudio waar u en uw gezelschap kan worden gefotografeerd. 

Ik heb me laten fotograferen in de fotostudio. Waar kan ik mijn foto van de fotostudio downloaden?
Alle foto’s zijn te downloaden via Flickr, facebook, Instagram

Disclaimer: Wanneer u gast bent op het WBM vervalt automatisch het portretrecht. Het kan dus zijn dat u op video of foto’s staat voor archief, publicatie en promotionele middelen van het Winti Bal Masqué in de toekomst. De NTR maakt opnames voor het Uur van de Wolf. 

Team

Initiatief Marian Markelo en Boris van Berkum Presentatie Marian Markelo ofwel Nana Efua en DJ Chantelle Artdirector Boris van Berkum Zakelijk leiding Gabrielle Anceaux Pers en communicatie Sylvana Terlage Producenten Sterre Nacca en Willemijn Sluijs Fondswerving Annabel Draaijers Hospitality onder leiding van Martha Koenders Visagie Haroz Techniek Theater Rotterdam Vormgeving Nick Doejaaren Penhouder ABAN foundation ABAN-stichtingsbestuur Jerry Heirath, Geert ter Steeg, Harald van Loon Artistieke adviseurs Bart Krieger, Mathieu Wijdeven, Raoul de Jong Vakjury Best Dressed Guest Irene Agyeman-Hin (Lady Africa),  Alexandra van Dongen (Conservator Boijmans Van Beuningen), Andy Arduin (Koto specialist)

Fondsen CBK Rotterdam Art-office, Mondriaanfonds, Gemeente Rotterdam Toen en Nu, Fonds Cultuurparticipatie, Volkskracht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Elise Mathilde fonds Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot. Met dank aan Melly Kunst instituut, MOMO festival, Black Achievement Month, Museum Boijmans Van Beuningen