Internationale Vrouwendag

Nicky Angelina do Rosario, Nelly dos Reis, Sheree Lenting, Lotte van Raalte, Chery Salinas, Ebony Winter, Evita de Roode
vr 8 mrt 18:30 - 23:30
Vier vrouwendag met Theater Rotterdam, een avond vol kracht en verbinding
  • 8 mrt
    18:30 - 23:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Hal

Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag met een inspirerend programma vol talentvolle makers in Theater Rotterdam. Kom samen om te vieren, te verbinden en te reflecteren op de kracht van vrouwen.

Laat je inspireren door verschillende perspectieven en kunstvormen. Van fotografie tot film, en van spokenword tot zang. De vrouwelijke makers van deze avond delen hun unieke stemmen en verhalen. Het programma is voor iedereen. Of je nu een fervent theaterbezoeker bent of gewoon nieuwsgierig bent naar wat Internationale Vrouwendag te bieden heeft. Kom samen, ontmoet nieuwe mensen en geniet van een inspirerende avond vol verbinding.

Programma 

18:30 - 20:00 uur
> Opening van de foto-expositie “Ik ben Kunst” van Nicky do Rosario
> Theater Rotterdam X Roffa Mon Amour: Drie korte films door Nelly Dos Reis, Sheree Lenting & Lotte van Raalte
> Spokenword performance door Chery Salinas
> Zangperformance door Ebony Winter
> Artist Talk: host Evita de Roode duikt met Nicky do Rosario, Nelly dos Reis en Chery Salinas dieper in thema's als je plek claimen, multiculturele perspectieven en zelfbeeld

20:15 uur
> Première van de voorstelling POWER van Lloyds Company (uitverkocht)

21:15 uur
> Afterparty met DJ Cijntje

WIJ PRESENTEREN DEZE VROUWELIJKE MAKERS

Nicky Angelina do Rosario is een Rotterdamse fotograaf, met Kaapverdische en Surinaamse roots, en een toegewijde moeder van twee jonge kinderen. Naast haar werk als fotograaf is ze actief in de media- en marketingwereld. Zo is Nicky werkzaam bij lokale omroep en mediabedrijf Open Rotterdam als content creator en social media redacteur. Haar veelzijdigheid en talent bleven niet onopgemerkt, want in 2022 werd ze genomineerd als presentatietalent tijdens de Lokale Media Awards.

Als jonge zwarte vrouw, creatief maker en verbinder staat juist de mens, verbinding en diversiteit centraal in Nicky’s werk. Dat komt prachtig naar voren in haar eerste grote kunstproject: #IKBENKUNST, dat zij spontaan lanceerde in 2023. Rotterdam, haar geliefde woonplaats, dient als een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Nicky. Die inspiratie zien we weerspiegelt in haar portretreek #IKBENKUNST.

                              __________________________________________________

Nelly dos Reis is een geboren en getogen Rotterdammer. Ze werkt nu keihard aan haar carriere als documentairemaker, presentator en programmamaker. In 2021 maakte ze haar eerste documentaire Liever Kroes, die in 2022 werd genomineerd bij de Debuutcompetitie van het Nederlands Filmfestival. Nelly haalt haar motivatie en inspiratie uit verhalen van verschillende mensen die zij dagelijks leert kennen. Hierdoor wilt zij niets liever dan mensen raken met de kracht van storytelling.

                              __________________________________________________

Sheree Lenting is een Rotterdamse danskunstenaar,  programmeur dans & community bij Theater Rotterdam en docent met Surinaamse roots. Door middel van beweging en film brengt ze meerdere kunstvormen samen in haar werk. Ze is een geboren verhalenverteller. Sheree put uit haar ervaringen in de maatschappij als zwarte vrouw om kunst te creëren die een weerspiegeling is van onze tijd. Sheree heeft een Bachelor in Dance & Education van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en heeft door de Afrikaanse diaspora gereisd om haar praktijk aan te scherpen, die zich richt op HipHop en Afrikaanse dans. 

In haar film SHE toont ze het zwarte vrouwelijke lichaam in al haar glorie, kracht en macht, en vrij van de exotiserende blik. 

                              __________________________________________________

Beeldend kunstenaar Lotte van Raalte portretteert de mens en de natuur zo authentiek en vrij mogelijk. Haar lens is empathisch en empowering, en haar werk is herkenbaar aan een sterk gevoel voor tactiliteit. Ze studeert in 2012 af aan de Koninklijke Kunstacademie in Den Haag, richting Fotografie. Vanaf een vroeg stadium – reizend over de hele wereld – is het duidelijk dat Lotte word gevoed en aangetrokken door culturen en menselijke verhalen. 

Guerreras (vrouwelijke krijgers) is Lotte van Raalte’s debuutfilm. Een overweldigend portret van vrouwen die de natuur omarmen als hun thuis, luisterend naar hun lichaam terwijl ze opkomen voor generaties vrouwen in een wereld van voorouderlijk trauma en genderongelijkheid.

                                __________________________________________________

Chery Salinas is een spoken word artiest die als geen ander weet dat de woordkunst kan helen. Haar werk staat bekend om het aankaarten van lelijke waarheden, het uitdagen van stigma's rond gezondheidsproblemen, het bestrijden van cultureel heimwee en het aanmoedigen van zelfliefde. In 2020 is Salinas door Rotterdam Street Culture Weekend uitgeroepen tot één van de Gamechangers in Spoken Word.

                              __________________________________________________

Ebony Winter (21) is een singer-songwriter binnen de genres Soul en R&B. Met haar Sunday vibe, rauwe stemgeluid en riffs en runs geïnspireerd door Tori Kelly en sobere en pure persoonlijkheid heeft zij haar eigen stijl ontwikkeld. Ze heeft op plekken gestaan zoals De Melkweg in Amsterdam en zij viel alleen maar meer in de smaak na haar debuut op nationale televisie toen ze live in de uitzending van Humberto op Zaterdag het nummer ‘Don’t You Worry ‘Bout A Thing’ van Stevie Wonder had gezongen. In maart brengt ze een nieuw nummer uit, gevolgd door twee grotere projecten die ze later dit jaar uitbrengt.

                              __________________________________________________

Evita de Roode is een energieke en gedreven professional in de cultuursector met leiderschapservaring
en de kwaliteit om mensen te motiveren. Of het nu gaat om het hosten van een talkshow of
het opzetten van een (maatschappelijk) relevant project. Bij alles wat zij doet wordt ze gedreven
door de nieuwsgierigheid naar het onbekende.