Archief Educatie & Interactie

Time flies when you are having fun! Neem hier een kijkje op onze digitale Theater Rotterdam zolder waar je rond kunt klikken tussen een selectie van activiteiten en projecten die wij eerder met de wereld deelden. 

 

De Waarheidscommissie

JONGERENCOMMISSIE

In 2023 onderzocht onze jongerencommissie van de Waarheidcommissie de verborgen, koloniale geschiedenis van Human Zoo’s, waarin mensen tentoon werden gesteld. De jongerencommissie was een voortraject van de voorstelling De Waarheidscommissie Nederland van Action Zoo Humain en Chokri Ben Chikha (wo 4 okt - za 7 okt). 

Niet alleen in Rotterdam, maar ook in Arnhem en Amsterdam gingen jongeren aan de slag met dit gedeelde verleden. Bekijk hier de work in progress-video en de onderzoekspresentatie van dit bijzondere project. 

WORK IN PROGRESS VIDEO

EINDRESULTAAT

Keti Koti Cake Off

We kenden allemaal de oranje tompouce, de kerststol en de verjaardagstaart maar een écht Keti Koti gebakje ontbrak nog. Acht uiteenlopende Rotterdamse bakkers gingen in het voorjaar van 2023 aan de slag om een nieuwe traditie te creëren. 

Op 1 juli 2023 deelden alle bakkers de uitkomst van hun inspanningen met het publiek. In de hal van TR25 openden we de stembussen en begon een groot proeffestijn. Het publiek bepaalde samen met een vakjury wie er met de winst vandoor ging. In totaal deden er acht bakkers mee, allen uit Rotterdam: Bonkies Koek, Albaik Sweets, The Sweet Bar, Aap Noot Brood, Cake +, Cutebizz, Vantastic Sweets, Klubrano’s Bakery. Aan het einde van de dag was het Vanda Mendes Da Cruz Silva van Vantastic Sweets die uitgeroepen werd tot de winnaar van de Keti Koti Cake Off en de gouden taartschep mee naar huis nam met haar Keti Koti Cake: een kokos cassave cake (bojo) met mango crème en een doce van passievrucht. 

TR stelt als doel dat winnende lekkernij vanaf 2023 standaard in Rotterdam én daarbuiten verkrijgbaar is rond de Keti Koti maand. En dat vele bakkers en bakfanaten in het land de lekkernij een warm hart toe zullen dragen. Op deze manier werken we aan de verankering van Keti Koti in het collectieve geheugen. 

Lees hieronder over wat vrijheid voor de bakkers betekent.

 

Planet Z

In Planet Z ontmoetten Rotterdamse jonge talenten & oud-isk deelnemers elkaar in een door hun verbeelde ruimte die gaat over het verleden en de toekomst. Hoe verhouden hun persoonlijke familieverhalen zich tot elkaar en wat betekent dit voor de jonge talenten in hun dagelijkse leven? Met behulp van Theatermakers Floor Hengeveld en Sudesca Janse onderzochten de jongeren een abstracte wereld waar zij vrij kunnen bewegen door juist het donkere in hunzelf te omarmen en te delen met elkaar. De vooruitgang in het kunnen zijn wordt gedeeld door voelbare herkenning onder begeleiding van de geluiden van Bart Kuntz en het visuele ontwerp van Bianca Carague.

 

Primisi – In gesprek over liefde 

De voorstelling Primisi van choreograaf Alida Dors is een zoektocht naar liefde. De Primisi-crew deelt in video wat liefde voor hen betekent én hoe zij het gezamenlijke maakproces van de voorstelling hebben ervaren.

 

 
TR is ook benieuwd naar de liefdestaal en ervaringen van ’t publiek. Daarom reist er een mini Primisi huiskamer mee met de tour. Hier kan publiek de making off-video bekijken en hun persoonlijke antwoorden en reacties op onderstaande vraag met TR delen: 

 

R.I.O.T – guerrilla sets 

In deze dansvoorstelling van Alida Dors roept zij mensen op om zelf op een positieve manier in actie te komen. Daarom zijn er DIY-pakketten gemaakt, dat begint vanuit huis: 
 
Kaartkopers ontvangen zelf een instructie van Merel Smitt om op een missie te gaan onderweg naar de Schouwburg. Daar aangekomen gaan hosts het gesprek aan: Kom jij wel eens in actie? Wat denk je dat ’t effect van jouw missie is op de ander? Deed of zei je iets wat je normaal nooit zou doen? 
 
Na afloop van de voorstelling krijgen bezoekers een stickerset en bloembom om daarmee een eigen R.I.O.T. te starten <3. 

 

TR Citizens - From All Walks Of Life 

TR Citizens heeft drie seizoenen, van 2020 t/m 2023 plaatsgevonden bij Theater Rotterdam.

TR Citizens is een programma dat gemaakt wordt door programmamakers Hanina Ajarai, Chelsea Pachito & Sheree Lenting. Zij scouten een Rotterdammer op straat, tekenen diens levensverhaal op en cureren een multidisciplinair programma met internationale muziek, theater, dans, poëzie, beeldende kunst én snacks. 

Een vaste crew van Rotterdamse creatives is betrokken bij het maakproces van TR Citizens: Jermaine Berkhoudt (MC JR), Wilson Willy Almeida Duarte (Viddybywilly) & Stacii Samidin. TR Citizens is in de Kleine Zaal van TR25, altijd inclusief ’n drankje & werkt met een pay what you want systeem. 

Educatie Verhalen

Check hieronder een greep uit de verhalen die de afdeling Educatie & Interactie uit de OFFBEAT-collectie:

Europefiction 2021
Protest Aftermovie 
Protest Interview 
Elvis 
Het laatste woord 
Open Venster
Gedichten 
Astro Backstage  
Astro Film 
Theater na de dam 
Ik ben door jou
  

Een overzicht van de OFFBEAT-collectie vind je hier