De Waarheidscommissie Nederland

ACTION ZOO HUMAIN / Chokri Ben Chikha (BE)
Feeling Curious?
wo 4 okt - za 7 okt
De impact van human zoos in Nederland

Is het een performance, een theatervoorstelling of toch een echte waarheidscommissie? De termen doen er niet toe. Kom en oordeel zelf.

Met de eerste Waarheidscommissie ooit in Nederland vraagt Action Zoo Humain aandacht voor de onderbelichte, koloniale erfenis van de human zoo. Ook Nederland stelde tot diep in de 20ste eeuw duizenden mannen, vrouwen en kinderen als ‘exotisch’, ‘wild’ en ‘primitief’ tentoon in zogenaamde 'mensentuinen'. 

Denk bijvoorbeeld aan de tentoongestelde Surinamers en Indonesiërs op de wereldtentoonstelling in Amsterdam (1883), de Indische Tentoonstelling in Arnhem (1928) en het Senegalese dorp op de Nenijto in Rotterdam (1928). 

Beïnvloedt de human zoo vandaag nog steeds het maatschappelijke denken? Zijn het etnisch profileren door de politie, het toeslagen schandaal bij de belastingdienst, maar ook het ‘onschuldig’ delen van beeldmateriaal op social media van die ‘exotische’ reis, hier geen voorbeelden van?

Kom en oordeel zelf tijdens deze unieke en eenmalige locatievoorstelling. Minister-president Mark Rutte en koning Willem-Alexander boden recent excuses aan voor het slavernijverleden. De Waarheidscommissie pakt daarop door en gaat aan de slag met hetgeen er na de fameuze komma zou kunnen volgen. Verplaats je in de problematische nieuwsgierigheid van de bezoekers, de ervaringen van de tentoongestelde volkeren en de koloniale propagandamachine van de organisatoren.

Naar voorbeeld van de ‘Waarheids- en Verzoeningscommissie’ uit Zuid-Afrika spreken getuigen zich uit in woord, beeld en beweging. Voormalig politica Kathleen Ferrier en Mpho Tutu van Furth, dochter van de recent overleden Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, leiden als voorzitters alles in goede banen.

Feeling Curious?
De Waarheidscommissie is a part of Feeling Curious? 
Click here to find out more about the festival

Feeling Extra?
Complete your festival experience!
Click here to check out our side programming

Tickets:
Why only go to one performance when you can have them all? Getting a Passe-partout is the cheapest way to discover the festival.
Clink here to buy tickets

Language:
This performance will be in Dutch

Accessibility: 
Arminius is fully wheelchair accessible

In aanloop naar De Waarheidscommissie werd er onderzoek gedaan naar de human zoo om het onderwerp vanuit alle mogelijke invalshoeken te kunnen vatten. Voor achtergrondinfo en het onderzoek naar mensentuinen in Nederland kijk op: www.dewaarheidscommissie.nl 

Team

concept/regie Chokri Ben Chikha projectleiding/dramaturgie Sietske de Vries productieleiding Lique van Gerven tekstbewerking Erik-Ward Geerlings, Sharona Maguette Diop muziek Seppe Salomé fotografie Kurt Van Der Elst video Sven Peetoom, Korrel website/socials Robin Laurens, Kirsten Lipman, Oya Ben Chikha pers Ronald de Groot producent Action Zoo Humain coproducenten Perpodium, DEGASTEN, Theater Rotterdam, deBuren, Internationaal Theater Amsterdam, Musis & Stadstheater Arnhem, de Brakke Grond met de steun van Bijlmer Parktheater, IMPACT, Theater Zuidplein, NTGent, Provinciehuis Arnhem, Waalse Kerk, Debatcentrum Arminius, de Vlaamse Overheid, Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Podiumkunsten, Vriendenloterijfonds, Fonds ZOZ deze voorstelling komt tot stand met de steun van de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid via uFund van en met Kathleen Ferrier, Mpho Tutu van Furth, Bert Sliggers, Chantal Loïal, Iris Tjoa, Mareille Labohm, Anis de Jong, Fouad Mourigh, Moussa Ndiaye, Izah Hankammer, Tamar Niamut, Nienke Nasserian, Wensley Piqué, Mavis Carrilho, Zouzou Ben Chikha