De zaak Shell

Bureau Vergezicht / Anoek Nuyens / Rebekka de Wit
vr 20 sep en za 21 sep
De zaak Shell laat geraffineerd zien dat de klimaatcrisis een verantwoordelijksheidscrisis is

De bekroonde voorstelling De zaak Shell is terug in de theaters in een actuele versie! In deze voorstelling komen de belangrijkste hoofdrolspelers in het klimaatdebat aan het woord: Shell, de consument, de overheid, de burger en een jonge generatie die zich zorgen maakt om hun toekomst. De zaak Shell is een productie van Bureau Vergezicht, het nieuwe theatergezelschap van Erik Whien, Anoek Nuyens en Rebekka de Wit.

In vijf monologen zien we acteurs de verantwoordelijkheid steeds doorschuiven naar een andere partij. Kan je zo’n verantwoordelijkheid bij de consument neerleggen? Of moet de overheid meer doen? 
Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet en beten zich vast in deze zaak. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en tantes tijdens het kerstdiner. Met al deze input ontwikkelden en schreven ze De zaak Shell. In de geactualiseerde versie nemen zij het hoger beroep en de nieuwste ontwikkelingen mee.

Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is.” -NRC ★★★★★

De zaak Shell werd in 2020 lovend ontvangen door pers en publiek en Anoek Nuyens en Rebekka de Wit ontvingen de regieprijs op het Nederlands Theater Festival.

Team

concept, tekst en spel Anoek Nuyens & Rebekka de Wit met Musia Mwankumi, Janneke Remmers, Jaap Spijkers eindregie Erik Whien dramaturgie en tekstbijdrage Freek Vielen scenografie en lichtontwerp Wikke en Marloes geluidsontwerp Christiaan Verbeek kostuum Fransje Christiaans scènefoto’s Karin Jonkers oorspronkelijke producenten Frascati Producties & De Nwe Tijd met steun van BlockbusterFonds, Lira Fonds e.a.