foto Anne Claire de Breij

Schuldig kind

Het Nationale Theater
vr 11 apr 20:15
Een verhaal over seksuele ontwikkeling en misbruik en hoe het verhaal dat je jezelf vertelt, jouw toekomst bepaalt
  • 11 apr
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

De voorstelling Schuldig kind is gebaseerd op het veelgeprezen gelijknamige boek van Ted van Lieshout. Als 11-jarig kind had hij een relatie met een volwassen man. Schuldig kind gaat over de invloed die deze relatie had op zijn verdere leven. 

De 15-jarige Ted bidt tot Maria in de hoop dat ze zijn oom kan redden. Het is niet Maria die antwoordt, maar zijn 59-jarige zelf. In het gesprek dat volgt, blijkt dat de twee heel anders op de gebeurtenissen uit hun jeugd terugkijken. Ze bevragen elkaar over schuld, medeplichtigheid en nieuwsgierigheid. Zowel de jonge als de oude Ted worstelen met seksualiteit en liefde. Met veel zelfspot, overgave en brutaliteit gaat Ted het gevecht aan met zichzelf en de maatschappelijke mores. Acteurs Bram Coopmans, Florian Myjer en Sander Plukaard spelen ieder Ted én alle personages die voorbijkomen.

Over (on)schuld en verantwoordelijkheid
Schuldig kind vertelt een verhaal over seksuele ontwikkeling en misbruik en hoe het verhaal dat je jezelf vertelt, jouw toekomst bepaalt. Regisseur Belle van Heerikhuizen: “Voor mij gaat Schuldig kind over het wegwijs worden in complexe gevoelens zoals genot, schuld en schaamte. Ik denk dat het belangrijk is het gesprek daarover in alle openheid te voeren. En zo sterker te staan in je eigen seksuele autonomie.”

Het is een schitterend boek. Ontroerend, soms keihard en schokkend, en gelukkig ook vaak grappig.” – de Volkskrant over het boek Schuldig kind

 

foto Anne Claire de Breij

Team

tekst Ted van Lieshout bewerking Belle van Heerikhuizen en Willemijn Barelds regie Belle van Heerikhuizen spel Bram Coopmans, Florian Myjer, Sander Plukaard dramaturgie Willemijn Barelds decor Koen Steger kostuums Daphne de Winkel licht Floriaan Ganzevoort