foto Anne Claire de Breij

Orquestra Soledad

Orkater
wo 8 jan 20:15
Een meerstemmige etude over eenzaamheid.
  • 8 jan
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Orchestra Soledad is een zacht pleidooi van theatermaker Mattias Van de Vijver en schrijver Esther Duysker om mensen te omarmen die geestelijk in nood zijn. Hoe reik je een helpende hand? En hoe herken je die hand als de wereld je vreemd voorkomt?

Na de dood van een dierbare is een vrouw in de rouw. Ze raakt stap voor stap afgezonderd van de drukke wereld, waar zij ooit zo moeiteloos deel van uitmaakte. Steeds vaker merkt ze dat deze haar niet langer past. Om haar heen wordt het steeds stiller en leger, maar binnenin haar is het druk. Ze probeert terug te halen hoe het was om er nog wél bij te horen. Een koor brengt haar herinneringen ten gehoor; gesprekken en ontmoetingen die hebben plaatsgevonden … of toch niet? En wie is die schim die haar achtervolgt? In haar terugkerende dromen hoort ze haar dierbare virtuoos pianospelen, maar het spel wordt steeds anders, steeds kaler, steeds leger. 

Orchestra Soledad kijkt als een droom. Met koorzang en klassieke pianomuziek wordt de binnenwereld van een vrouw vormgegeven die in een sociaal isolement is geraakt. 

Over de makers
Esther Duysker is schrijver. Bij Orkater begon zij in 2017 als Nieuwkomer binnen het collectief Sir Duke (o.a. De Blackout van ’77). Daarnaast bewerkte ze o.a. het succesvolle Othello (HNT) en recent schreef ze het bejubelde The Story of Travis (TR en Well Made Productions). 
Mattias Van de Vijver begon in 2013 als Nieuwkomer bij Orkater binnen het collectief Lars Doberman (o.a. Een Bebop Verhaal en De Familie Mansøn). Deze laatste voorstelling werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs. Beide voorstellingen stonden op het Nederlands Theater Festival. 
Reinout Scholten van Aschat maakte onderdeel uit van het Nieuwkomerscollectief Lars Doberman en speelde recent in Orkatervoorstelling Ground Floor. Reinout en Mattias werken in Orchestra Soledad voor het eerst weer samen sinds het collectief in 2020 stopte. Reinout speelt naast toneel in films (o.a. Johan, Beyond Sleep en De Heineken Ontvoering). Voor deze laatste film ontving hij het Gouden Kalf voor beste acteur. 
Lotte Driessen is actrice en zangeres en speelde o.a. bij Toneelgroep Oostpool en Toneelgroep Maastricht. 

Over Orkater
Orkater is al vijftig jaar hét muziektheatergezelschap van Nederland, waar verhalen worden verteld die nu belangrijk zijn en waar muziek evenveel waarde heeft als taal. Orkaterproducties zijn direct, gevoelig, gewaagd en gul.

Team

regie Mattias Van de Vijver tekst Esther Duysker spel en muziek Reinout Scholten van Aschat, Lotte Driessen, Sem Abelskamp, Lara Bakker, Shanaya Dap, Serah Doku Meijboom en Django Gantz compositie Mattias Van de Vijver, Reinout Scholten van Aschat dramaturgie Liet Lenshoek