foto Isabel Sanchez Olid, Bjorn Frins

BV Vastgoed

Toneelgroep Maastricht / Michel Sluysmans
za 22 mrt 20:00
Meeslepende komedie over geld, bedrog en wanhoop
  • 22 mrt
    20:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

Toneelgroep Maastricht brengt met BV Vastgoed een hedendaagse bewerking van David Mamet’s verfilmde klassieker Glengarry Glen Ross. Michel Sluysmans regisseert een topcast met o.a. Mark Rietman, Wendell Jaspers en Hanne Arendzen. Jibbe Willems maakt een gloednieuwe vertaling van deze zwarte komedie waarin mensen wanhopig strijden voor hun baan en bestaan in een wereld die draait om geld. 

Op het makelaarskantoor BV Vastgoed  worden de medewerkers door de directie onderworpen aan een verkoopwedstrijd. De twee beste verkopers krijgen een bonus, de rest wordt ontslagen. Dit zorgt ervoor dat er een strijd ontstaat waarin alleen de sterkste overleeft. In scherpe, geestige dialogen schetst Mamet een wanhopige arena van mensen die worden gedwongen winnaars te zijn ten koste van verliezers. Het toneelstuk werd bekroond met de Pulitzer Prize en ontving lovende recensies. 

Na de theaterhits Augustus: Oklahoma (2024) en De Kersentuin (2023) regisseert Michel Sluysmans opnieuw een moderne interpretatie van een bekende toneelklassieker. Mamet schreef zijn stuk in 1982, aan het begin van het neoliberale tijdperk. Meer dan 40 jaar later loopt dat tijdperk op zijn laatste benen. In de vertaling van Jibbe Willems wordt BV Vastgoed een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die vastzitten in een wereld die ze zelf hebben helpen creëren. Een eenzame wereld die draait om geld, een lege wereld waarin egoïsme wordt beschouwd als een voorwaarde voor succes en altruïsme als een zwakte. Want wie niet eet, die wordt gegeten.

Team

met Mark Rietman, Wendell Jaspers, Hanne Arendzen, Myrthe Huber, Rogier in ’t Hout, Ozan Aydogan, Paul Slangen/Michel Sluysmans, tekst David Mamet, vertaald door Jibbe Willems, regie Michel Sluysmans, producent Toneelgroep Maastricht