foto Sofie Knijff

Desire

Louis Janssens
do 27 feb 20:15
Desire is een verstilde voorstelling over het verlangen om iets mee te maken.
  • 27 feb
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Desire speelt zich af in de overgang van nacht naar dag, van donker naar licht. Het moment waarop de mogelijkheden zichtbaar worden. Welke gedachten en twijfels spelen er tijdens dit zogenoemde ‘blauwe uur’? De voorstelling bevindt zich precies op dat ogenblik van onvervulde verlangens.

Met een nieuw geschreven tekst als vertrekpunt, staat Louis Janssens samen met drie spelers op scène. Vier eenzame zielen nemen ons mee in hun persoonlijke gedachten, twijfels, angsten en verlangens. Ze delen wat ze normaal niet aan elkaar durven tonen. In Desire doen ze dat wel, om zo te ontdekken dat ze daarin eigenlijk nogal op elkaar lijken. Ze praten, stamelen, zingen en bewegen rusteloos over de lege scène.

Desire is een verstilde voorstelling over het verlangen om iets mee te maken. Om geliefd te worden, om aangeraakt te worden. Het universele verlangen naar verbinding wordt op een speelse en persoonlijke manier voelbaar gemaakt. Het publiek wordt meegenomen in een herkenbare en intieme gedachtenwereld.

Na de solovoorstelling Serenade (geselecteerd voor #nieuwjong van Het TheaterFestival 2021) en het duet Analoog met Willem de Wolf/De HOE (selectie Het TheaterFestival en Nederlands Theater Festival 2023), maakt Louis Janssens nu met een groep jonge queer spelers de voorstelling Desire. Het is een volgende stap in het creëren van voorstellingen die zowel een poëtische en intieme, als vreugdevolle en speelse wereld weten te verbeelden.


Door NRC verkozen als nummer 1 in het lijstje met ‘beste voorstellingen van 2023’!

“In de wonderschone voorstelling Desire hunkeren vier mensen ernaar gezien te worden.”

NRC *****

“Behalve hun lichaam tonen ze ook hun ziel, wat hen beweegt, wat hun verlangen en teleurstellingen zijn. Desire levert prachtige zinnen op, betekenisvolle stiltes en liefdevolle aanrakingen.”

De Volkskrant ****

“Onder hun hunkering wordt het gat van onvermogen steeds groter en schrijnender. In Desire maakt Janssens poëzie van het desolate.”

Trouw **** 

Bio Louis Janssens

Louis Janssens (1995) studeerde in 2018 af aan de richting Drama, KASK Gent. Van 2012 tot 2022 vormde hij samen met Ferre Marnef het tweekoppig collectief Desnor. Ze maakten o.a. Ideale Plaats (2013), #BOS (2014), Galileo (2017) en Toverberg (2019). Naast zijn werk met Ferre binnen Desnor maakte hij ook verschillende soloprojecten, waaronder Ouvertures (2016). In 2018 maakte hij samen met Timo Sterckx zijn afstudeervoorstelling The Greatest Show on Earth, die hem de Horlait-Dapsensprijs (prijs voor afstudeerwerken) opleverde en een selectie voor TAZ#2018. Hij deed stage als regieassistent bij de voorstelling MUUR van Floor van Leeuwen. Als speler was hij te zien in voorstellingen van Muziektheater Transparant en Tuning People/fABULEUS. Voor de festivals LafS#5 en LafS#6 organiseerde en cureerde hij de eenmalige performances Listen to your heart en Year. Zijn solovoorstelling Serenade ging in 2021 in première en werd geselecteerd voor '#nieuwjong' van Het TheaterFestival. In 2022 maakte hij samen met Willem de Wolf bij De Hoe de voorstelling Analoog (selectie Het TheaterFestival & Nederlands Theater Festival 2023). De voorstelling Desire ging in augustus 2023 in première tijdens Theaterfestival Boulevard. Als docent is hij betrokken bij de opleiding Acteren aan Conservatorium Antwerpen. 

Team

tekst Louis Janssens, Peter Seynaeve, Mourad Baaiz, Mick Galliot Fabré en Joshua Smits spel Louis Janssens, Mourad Baaiz, Mick Galliot Fabré en Joshua Smits eindregie Peter Seynaeve lichtontwerp & techniek Eva Dermul en Lies Van Loock productieleiding Lori Tuerlinckx productie vzw Louis met steun van Monty, C-mine, CAMPO, De Brakke Grond, Theaterfestival Boulevard, deAuteurs en de Vlaamse Overheid met dank aan Kaaitheater, Simon Baetens, Tim Taveirne, Elsemieke Scholte en Willem de Wolf