Stadsastronaut - Marjolijn van Heemstra

Stadsastronaut

Theater Rotterdam: Marjolijn van Heemstra
do 14 mrt 00:00 - do 31 dec 20:00
Leven als een astronaut: een handleiding voor de toekomst
 • 14 mrt
  -
  31 dec
  Vanaf 00:00
  TR25 Schouwburg, Rotterdam
  Kleine Zaal

Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Zien hoe alles met alles verweven is en hoe kwetsbaar we erbij hangen in dat reusachtige heelal. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

In de warmste zomer in drie eeuwen probeert Marjolijn van Heemstra zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop dat perspectief te vinden. Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging.

Stadsastronaut is het verslag van een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.

Stadsastronaut is een coproductie van stichting Marjolijn van Heemstra en Theater Rotterdam. Research in samenwerking met Monnik, Studio voor futures & fiction.

In de media

"Je merkt aan alles dat het haar ernst is. Toch heeft Stadsastronaut een prettig soort lichtheid, alsof we in die bloedhete zomerduisternis toch een sprankje hoop kunnen ontwaren." - NRC ★★★★

"Met zorgvuldig gekozen woorden en een rustgevende stem neemt Van Heemstra je mee op een reis door de geest." - Groene Amsterdammer

Première vrijdag 22 januari.

Nagesprek met toekomstdenkers.  Elke avond na de voorstelling is er een gesprek waarin we tijd creëren om nieuwe verhalen te delen. Onder leiding van Anne Kuit en een toekomstdenker uit de stad denken we samen verder over de inhoud van de voorstelling. Laat je inspireren door mede-astronauten en deel je ervaringen.

In Rotterdam kun je Eric van der Vet, Arie Lengkeek, Daan Sillen, Emile van Rinsum of Renée Rooijmans tegenkomen als toekomstdenker.

Over Marjolijn

Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de succesvolle voorstellingen ‘Als ik de liefde niet heb’ en ‘Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap’. Haar laatste roman ‘En we noemen hem’ werd in zeven landen vertaald en won verschillende prijzen. In haar werk gaat Van Heemstra actuele thema’s te lijf met poëzie en verwondering en laat ze steeds weer zien hoe veelkantig de werkelijkheid is.

Academie voor Stadsastronauten
Met de Academie voor Stadsastronauten (ASA) onderzoekt Marjolijn van Heemstra samen met toekomstbureau Monnik hoe aardbewoners kunnen leren leven als ruimtevaarders; met uitzicht op de sterren en inzicht in de kwetsbaarheid van onze planeet. Omdat we behalve gejaagde stedelingen ook astronauten zijn, cirkelend om een ster in de uitgestrekte duisternis. De ASA werkt vanuit de overtuiging dat we een nieuw perspectief nodig hebben om de gigantische uitdagingen van onze tijd tegemoet te kunnen treden. Ruimte in een overvolle wereld en ruimte in het denken. De colleges vinden plaats op locatie, van gemeentehuizen tot festivaltenten. De voorstelling Stadsastronaut is grotendeels voortgekomen uit onderzoek van de ASA.
 

Academie voor Stadsastronauten in coproductie met festival Motel Mozaique. Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam. 

Kijk omhoog, voel de ruimte. Navigeer op sterren en verhalen. Wees een stadsastronaut

Bekijk onze thema's

Marjolijn van Heemstra

''Geraffineerde combinatie van gedramatiseerde documentaire en humaninteresttheater.''

Club Imagine

Oefenplaats voor aardbewoners

Team

Idee, tekst en spel Marjolijn van Heemstra Regie Erik Whien Dramaturgie Liet Lenshoek Vormgeving en licht Marloes en Wikke Kostuums Erik Bosman Muziek Roald van Oosten Rekwisieten Juliette Mout Techniek Arjen Fortuin & & Wesley van Steenbergen Impactprogramma Marjolijn van Heemstra, Studio Monnik Educatie Anne Kuit & Pleun Peters Producenten Stichting Marjolijn van Heemstra en Theater Rotterdam Fotografie Bowie Verschuuren 

Mede mogelijk gemaakt door Imagine 2020, funded with support from the European Union