La voix humaine / L’heure espagnole

Opera Zuid
za 14 nov 20:00
Twee wereldberoemde stukken over liefde en hunkering
  • 14 nov
    20:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Vanwege de corona-maatregelen kan de voorstelling helaas niet meer op een groot scherm in Theater Rotterdam Schouwburg getoond worden. Wel is de livestream thuis te volgens via de website van classicnl.

Regisseur Béatrice Lachaussée maakt voor Opera Zuid twee eenakters waarin de emotionele ontwikkeling van de vrouw centraal staat. 

Twee vrouwen hunkeren naar liefde. De ene wil haar minnaar terug, de andere gaat vreemd. Toneelstukken met sensuele of sociale onderwerpen waren in het begin van de twintigste eeuw in de mode. Ook bij de belangrijkste Franse componisten van die tijd. Francis Poulenc en Maurice Ravel zetten twee beroemde stukken op muziek.

In de eenakter La voix humaine van Jean Cocteau belt een vrouw met haar ex-minnaar. Hem loslaten kan ze niet. Ze vleit, wanhoopt en chanteert in de hoop dat hij de telefoonverbinding niet verbreekt. Met orkestkleuren en zangstijl geeft Poulenc de kracht van Cocteau’s tekst weer. Van het ongeduldige wachten op een antwoord van de man, via de gelukzalige herinneringen tot aan het desolate einde.

Tijd met je minnaar doorbrengen, betekent een ‘Spaans uurtje’ in de volksmond. In het komische toneelstuk L’heure espagnole van Franc-Nohain draait het om die uurtjes. We zijn op bezoek bij een klokkenmakers-echtpaar. Torquemada is een wat suffe echtgenoot, Concepción een vurige Spaanse. Kunnen de geheime minnaars de honger van Concepción stillen? Ravel, zelf van Baskisch-Franse origine, laat in deze opera zijn fascinatie voor de Spaanse muziek en cultuur horen. Klanken roepen beelden op van tikkende klokken en Spaanse dansen.

Voor regisseur Béatrice Lachaussée vormen de eenakters twee zijden van dezelfde medaille. ‘In beide opera’s staat de emotionele ontwikkeling van een vrouw centraal. In het eerste stuk lijkt zij vooral slachtoffer te zijn. Concepción geniet van het leven, maar ook zij loopt tegen een muur van frustraties en onvervulde verlangens.’

Live stream vanuit huis
Op zaterdag 14 november om 20:00 uur zal LA VOIX HUMAINE / L’HEURE ESPAGNOLE online in première gaan via het platform van classicnl. Om de livestream te kunnen bekijken moet u een account aanmaken op classicnl. Dit is geheel gratis maar we raden u aan om dit niet vlak van te voren te regelen. 
Meer informatie kunt u binnenkort vinden op classic.nl

Team

Creatives 
Muzikale leiding
Karel Deseure Regie Béatrice Lachaussée Scenografie Amber Vandenhoeck Kostuums Jorine van Beek Lichtontwerp Glen D’haenens Orkest Philharmonie zuidnederland

Cast 
Elle
Talar Dekrmanjian Torquemada Gilles Ragon Concepción Romie Estèves Ramiro Michael Wilmering Don Iñigo Gomez Alexandre Diakoff