Studio Danish Blue

Project T. / Voor de ramp

Studio Danish Blue
di 13 okt - za 28 nov
De mens als hekkensluiter van zijn eigen soort

Clown, Activist en Officier schuilen in een bunker. Boven hun hoofd is een kernoorlog losgebarsten. Ze zitten vast. Met elkaar en één telefoon, de verbinding naar de huilende wereld boven hun kruin. Ze hebben gehoord dat de straling hoger is dan ooit en dat ze nooit nog hun hoofd boven de grond kunnen steken. Dit was het dan. Maar wat te doen tot het laatste moment?

Project T. / Voor de Ramp is een horrorklucht waarin drie politieke hard-liners elkaars heilige huisjes aan flarden schieten. Ze raken eenmaal opgesloten niet alleen met elkaar maar onvermijdelijk ook met zichzelf in conflict. Wat te doen: wachten of zelfmoord plegen? Wat is een clown tenslotte zonder publiek? Een officier zonder leger? Of een activist zonder toekomst om voor te vechten? Wanhopig proberen ze alledrie nog een laatste keer naar de macht te grijpen tot ze beseffen dat het geen zin meer heeft. Zij zijn de laatste mensen, de hekkensluiters van de menselijke diersoort.

Studio Danish Blue, bestaande uit Babette Engels (1994) en Jordy Vogelzang (1991), maakt theater, podcasts, installaties en grafisch werk. Na Wrakstuk is Project T. / Voor de Ramp hun tweede voorstelling in samenwerking met Productiehuis Theater Rotterdam.  

Over Studio Danish Blue
Studio Danish Blue is het makersduo van Babette Engels (BE) en Jordy Vogelzang (NL), beiden afgestudeerd van de Amsterdamse Toneel en Kleinkunst Academie (ATKA). Gedurende hun opleiding maakten ze, toen nog onder de naam Danish Blue, de voorstellingen DE POULE DES DOODS (2015) en LICHTTEKORT (2016). In de regie van Johan Simons werd DE VIER LAATSTE DINGEN (2017) hun afstudeerproject. Na hun afstuderen maakte Danish Blue onder de vleugels van productiehuis Frascati in Amsterdam de voorstelling ONKENBAAR (2017). Ze genoten een residentie bij Productiehuis Theater Rotterdam waar de installatie MENS OP STOK (2018) tot stand kwam en de voorstelling WRAKSTUK (2019), die in première ging op het MotelMozaïque Festival in Rotterdam. Dat jaar speelde de voorstelling ook op Over Het IJ Festival in Amsterdam. Tevens maakte Danish Blue WRAKSTUK een monoloog (2019). Meer informatie over Studio Danish Blue.


Over Project T.
Project T. (2020-2022) is een reeks kunstwerken waarin Studio Danish Blue zich verhoudt tot het antropoceen. Het gezelschap wil van dit tijdperk, waarin het aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit, laten zien hoe de mens ongewild zijn eigen ondergang creëert. Thema’s als kernenergie, klimaatangst en het politieke circus daar omheen worden in deze reeks nader onderzocht. Project T. bestaat uit vier werken: de reisdocumentaire  Vervreemdingszone , de fictiepodcast Verboden Mos en de theatervoorstellingen Voor de Ramp en Na de Ramp.

Op de momenten waarop de spelers een extra, absurdistische dimensie toevoegen aan de figuren om de perceptie die wij van hen hebben te benadrukken, doen ze ons daadwerkelijk twee keer nadenken of Poetin, Trump en Thunberg wel mensen zijn naar wie we zouden moeten luisteren.

Theaterkrant

Team

Concept en tekst Studio Danish Blue Spel Babette Engels, Yannick Greweldinger en Jordy Vogelzang Coproductie Studio Danish Blue, Productiehuis Theater Rotterdam, Theater Frascati, The Dutch Datcha Mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds Fotocredits Studio Danish Blue