ZWERMEN

Schwalbe
GEANNULEERD
vr 2 okt - wo 11 nov
Tegenstelling tussen individu en massa

De vogelzwermen die Floor van Leeuwen (theatercollectief Schwalbe) in de lucht ziet, raken haar in de eerste plaats in hun schoonheid: hoe hun vorm ongrijpbaar verandert, hoe die vorm zich steeds lijkt te herhalen zonder ooit dezelfde te zijn. De manier waarop vogels zich decentraal organiseren en hoe elk ‘individu’ mede bepalend is voor de richting en de snelheid van de groep – vogels inspireren Floor in het kijken naar mensen. 

Hoewel mensen op straat vaak richting een bestemming lopen en ze niet in fysieke dialoog met elkaar lijken, vertonen ook wij zwermgedrag. Zo is het loopritme van Rotterdam bijvoorbeeld trager dan dat van Amsterdam, en is het Amsterdamse wandeltempo zoveel trager dan dat van Londen of Parijs. De fysieke afstand die we innemen ten opzichte van andere mensen rekt uit of krimpt in naar gelang de situatie waarin we ons bewegen: de afstand tussen mensen op een zaterdagse marktmiddag is anders dan de afstand die we innemen ten opzichte van elkaar op een doordeweekse dag. Zo is de de afstand die we aan het begin van de lockdown innamen ten opzichte van elkaar ook groter dan vandaag. Ook treinreizigers hebben hun eigen zwermgedrag: hoe ze niet naar elkaar kijken, hoe ze niet reageren op elkaar gesprekken (in een treincoupé op een doordeweekse dag in de randstad om 17u30) of dat plots wel doen in eenzelfde coupé (na een abrupte stilstand en het licht uitvalt). Zo wordt er ook druk gezwermd in de virtuele ruimte: hoe elk klikje op YouTube mee beslist of iets viral gaat of niet - een zwermdialoog over waar onze aandacht naartoe gaat. Hoe dat wat statistisch gezien futiel is -een stukje vlees aangekocht door één persoon- van grote invloed is op wereldschaal (miljarden stukjes vlees gekocht door miljarden personen).

Zwermen wil de schijnbare  tegenstelling tussen individu en massa tegen het licht houden: een verzameling individuen lijkt een massa te worden wanneer bepaalde principes zich manifesteren, zoals in de zelfde richting lopen, elkaars aanwezigheid onderkennen. Diezelfde verzameling mensen lijken individuen te blijven wanneer ze elkaar smartphones proberen te negeren, of wanneer ze elk een ‘hoogstpersoonlijk’ doel hebben. Maar ook op die momenten is de fysieke dialoog die we met elkaar voeren eigenlijk veel intenser dan we eigenlijk denken. 

Zwermen is een voorstelling waaraan je mee kunt doen. Op 2, 22 oktober en 11 november 2020 organiseren we workshops waarin we ‘zwermprincipes’ onderzoeken, en dat steeds op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Op een aantal dagen in november zal een kleine groep uitzwermen in de stad. Je kunt ons daar toevallig tegenkomen, of -als je aan de workshop hebt meegedaan- aansluiten bij de zwerm.

Team

Concept Floor van Leeuwen Performers Koen van der Heijden, Hali Neto, Marie Groothof, Matteo Biffulco, Hendrik van Maelen, Floor van Leeuwen Dramaturgie Bauke Lievens Documentatie en multimedia Artúr van Balen