Het Zwarte Raam

Orkater
wo 15 sep 20:15
Dansen op de klimaatvulkaan
  • 15 sep
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

De vrouw weet het niet, de man wel, maar voor haar wil hij de ramp buiten verzwijgen. Uiteindelijk kunnen ze de werkelijkheid niet meer ontlopen en staat alles op losse schroeven. 

Een man en een vrouw wonen op een immense, verlaten vlakte. In de hoek van de kamer staat een driekoppig dansorkest. De vrouw schrijft een boek bij de open haard en weet niet dat er buiten een klimaatcatastrofe aan de gang is. De man weet het wel, maar verzwijgt dit uit liefde. Voor haar houdt hij de huiskameridylle in stand. Maar hoewel ze heerlijk dansen op de klanken van het orkest lopen de spanningen op. Langzaam sijpelt de werkelijkheid van buiten de huiskamer binnen. Ooit stond de vlakte vol bomen, maar nu is het haardhout op en wordt het echtelijk bed aan mootjes gehakt. 

De vrouw wordt nieuwsgierig en achterdochtig: wat verbergt de man voor haar? Om de relatie te redden laat de vrouw een gedachtenlezer komen. Die brengt waarheden aan het licht die de situatie volledig ontregelen. 

Het zwarte raam is een weefsel van muziek en taal. Klanken van nu zetten de dansmuziek op scherp en voeren uiteindelijk de boventoon in een wereldprobleem op kamerformaat.

Over Orkater en Micha Hamel
Op het palet van de theatermakers bij Orkater neemt Micha Hamel een bijzondere plek in. Hij komt uit de klassieke muziek en werkt als hedendaags componist. Hamel neemt de muzikale dramaturgie als uitgangspunt voor een voorstelling. Hij werkt zijn muziek daarom tot in detail uit. Dit maakt zijn voorstellingen ambachtelijk hoogwaardig. Het theater geeft de hedendaagse muziek een nieuwe inbedding. Voor Orkater componeerde hij eerder de muziek voor De dienstmeid Zerline en Een pure formaliteit (in coproductie met Cello 8ctet Amsterdam)

foto: Anouk van Kalmthout

Team

concept, tekst en muziek Micha Hamel regie Leopold Witte met Michiel Blankwaardt en Wendell Jaspers muziek Harald Austbø (cello), Mascha Hogendoorn (klarinet, saxofoon, fluit) en Liesbeth Vreeburg (harp, synthesizer)