GROEI

Susies Haarlok / Veenfabriek
do 4 nov - wo 8 dec
Audiovisuele trip over de Cambrische explosie, posthumanisme en economie

Muziektheatervoorstelling in een levende installatie die meegroeit met de voorstelling.

Alles groeit.   
Alles sterft.
Alles wordt geboren.

Aminozuren en sterrenstelsels, multinationals en kankergezwellen, mensen, bijen en slijmzwammen. Susies Haarlok en de Veenfabriek nemen je mee op een trip naar het binnenste van een cel. Ze verplaatsen zich in een woekerend megabedrijf, gaan op tijdreis naar het ontstaan van het leven op aarde en naar een visioen over de toekomst van de mens. Alle leven is met elkaar verbonden, van microscopisch klein tot astronomisch groot, van verleden tot toekomst. Dat kan je troosten of angst aanjagen. Centraal staat inmiddels het verschijnsel mens. Groei is een alomtegenwoordige kracht, van leven tot dood. Vernietigend en scheppend.

Groei is een audiovisuele trip. Samen met actrice Ruta van Hoof laten de vier muzikanten/performers Harald Austbø, Tjalling Schrik, Wessel Schrik en Arthur Wagenaar in vijf hoofdstukken allerlei aspecten van groei langskomen, om te zien, horen en voelen. Van evolutie tot economie, van de Cambrische explosie tot het posthumanisme. Dit alles in een high- èn lowtech-installatie van Ruta van Hoof en John van Oostrum, die tijdens de voorstelling groeit tot een levend wezen.

Over Susies Haarlok
Susies Haarlok maakt muziektheater sinds 2000. De muziek van de groep is eigenzinnig, virtuoos en eclectisch: van rock, groove, hedendaags, oude muziek, jazz, opera tot live elektronica. Net waar de voorstelling om vraagt. Sinds 2009 is de bezetting Harald Austbø (cello, beatbox), Tjalling Schrik (drums), Wessel Schrik (gitaar, basgitaar, banjo, elektronica), Arthur Wagenaar (toetsen, elektronica). Iedereen zingt en levert teksten. Susies Haarlok werkt als collectief, met leden uit uiteenlopende muziek- en theateropleidingen. Met de kracht van de muziek vertelt de groep dansbare verhalen over onderwerpen als populisme en klimaat. 

De groep werkte eerder onder meer met Orkater (Kamp Holland, Breaking the news), Via Rudolphi (Anderman), Young Gangsters (Guess who’s back) en Tafel van Vijf (De Witt of Oranje, De vergeten zoon van Willem van Oranje). En nu dus met de Veenfabriek. Arthur Wagenaar en Joeri Vos werken ook samen in Sounds Like Juggling.

Over de Veenfabriek
Sinds 2004 maakt en speelt de Veenfabriek – met muziek, taal, eten en techniek – nieuw geschreven en gecomponeerde interdisciplinaire voorstellingen waarin alle zintuigen worden aangesproken. De Veenfabriek speelt in theaters en concertzalen en op locaties en festivals door heel Nederland en daarbuiten. De Veenfabriek is in 2004 opgericht door Paul Koek. Sinds 2020 is Joeri Vos artistiek leider; hij haakte in 2017 aan bij de groep. 

Team

concept en muziek Susies Haarlok eindregie John van Oostrum dramaturgie Joeri Vos vormgeving Ruta van Hoof en John van Oostrum met Harald Austbø, Tjalling Schrik, Wessel Schrik, Arthur Wagenaar en Ruta van Hoof