Vrijdag

Toneelgroep Maastricht
do 11 nov 20:00 - 22:10
Een pleidooi voor vergeving, hoop en liefde
  • 11 nov
    20:00 - 22:10
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

Wegens ziekte kan deze voorstelling op 11 november helaas niet doorgaan. We zijn op zoek naar een vervangende datum. Kaartkopers worden via email geïnformeerd.

In Vrijdag (1969) bracht Hugo Claus een indrukwekkende verzameling menselijke dilemma’s bij elkaar: incest, overspel, schuld en boete. Een beschadigd echtpaar moet afrekenen met de demonen van het verleden. 

Het is vrijdagmiddag. Georges Vermeersch (Fedja van Huêt) komt thuis nadat hij vervroegd is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij is veroordeeld wegens ontucht met zijn dochter. Die is inmiddels vertrokken naar de grote stad. Zijn vrouw Jeanne (Anniek Pheifer) heeft tijdens Georges’ afwezigheid troost gevonden bij zijn beste vriend (en buurman) Erik en is kortgeleden bevallen van een dochter. Dat is het uitgangspunt voor een geschiedenis van schuld en vergiffenis, liefde en vriendschap, opoffering en wanhoop.

Vier personages hunkeren naar liefde en troost in een leven dat besmet is door het verleden. Met grote compassie beschrijft Hugo Claus de pogingen van Georges en Jeanne om hun beschadigde bestaan weer op te bouwen en iets te maken van de toekomst. Uiteindelijk is Vrijdag een pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde. 

Team

tekst Hugo Claus regie Michel Sluysmans dramaturgie Paul Slangen decor Michiel Voet licht Bart van den Heuvel kostuums Sabine Snijders met Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard, Frieda Barnhard