foto: Phile Deprez

Hebriana

Het Nationale Theater: Erik Whien
wo 17 nov 19:30 - 21:50
De lusten en lasten van een familie
  • 17 nov
    19:30 - 21:50
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

Het lijkt een Zweedse familie voor de wind te gaan, maar onderhuids is er veel wrevel en verongelijktheid. Na vaders dood komt dat naar boven. Pijnlijk en komisch tegelijk. 

Zweden, juni 1986. Een jaar na de dood van vader komen moeder, dochters en partners samen in een buitenhuis. Er speelt nogal wat in de familie. Oude ruzies en geheimen komen boven tafel, maar niemand luistert echt naar elkaar. Dochter Britt-Marie, die schizofreen is en zichzelf nu Hebriana noemt, betovert alle mannen. Moeder probeert krampachtig het gezin bij elkaar te houden. 

De familie is welvarend, en toch voelt iedereen zich tekortgedaan. Heeft oudste zus Anna echt haar leven zo goed op orde als ze beweert? Hoe zit het met de politieke ambities van haar man Jonas? Waarom lukt het Lena maar niet om een kind te krijgen met haar man, de toneelschrijver-met-een-writer’s-block Erik? En waarom lijkt huisvriend Axel zichzelf langzaam te vernietigen? 

Hebriana is een wrange komedie van Lars Norén in de traditie van de Scandinavische familiedrama’s. Denk maar aan de film Festen. Een acteursstuk bij uitstek over de lusten en lasten van een familie. Erik Whien regisseert een bijzondere cast.

Team

tekst Lars Norén vertaling Karst Woudstra regie Erik Whien met Soumaya Ahouaoui, Jacqueline Blom, Hein van der Heijden, Keja Klaasje Kwestro, Mark Rietman, Betty Schuurman, Joris Smit