Willem de Kam

Een zorg voor later

Wat we doen
wo 15 dec 19:30 - 22:00
Hoe begeleid je je ouders in de laatste levensfase?
  • 15 dec
    19:30 - 22:00
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
    Geweest

Ooit hebben je ouders voor jou gezorgd, maar er komt een tijd dat ze zelf zorg nodig hebben. Hoe pak je dat aan? Twee verhalen laten zien hoe dat kan.

Als je op leeftijd bent wil je natuurlijk een goed leven. Maar wie bepaalt wat goed is en wie zorgt ervoor? Jijzelf, familie, buren, vrienden, ‘de zorg’? We hebben een zorgsysteem dat veel kan. Maar dat werkt niet altijd goed. En lang niet voor iedereen.

Een zorg voor later bestaat uit twee ontroerende en prikkelende verhalen over zorgen voor ouderen in onze diverse, snel veranderende samenleving. De monoloog Yemma – naar het bekroonde boek van Mohammed Benzakour – schetst een poëtisch beeld van een zoon van een Marokkaanse moeder. Na het herseninfarct van zijn ‘yemma’ (moeder) raakt hij verloren in het doolhof van Nederlandse ziekenhuizen, therapeuten en zorginstellingen die niet berekend zijn op patiënten zoals zij.

In de hoopvolle documentaire Voyage en sol majeur gaan filmmaker Georgi Lazarevski en zijn grootvader samen op reis. Zijn opa droomde zijn hele leven al over een reis naar Marokko. Door de jaren heeft hij die tot in de puntjes voorbereid en op zijn 91ste is het eindelijk zover. Het resultaat is een bitter-zoete ‘roadmovie’ vol muziek en emotie, die uiteindelijk de vraag stelt: hoe kijken wij naar ouderen en ouder worden? 

Team

Yemma 
tekst naar Mohammed Benzakour regie en tekstbewerking Floris van Delft scenografie Robin Vogel licht Jantje Geldof met Yahya Gaier met dank aan Gemeente Rotterdam, Fonds Podiumkunsten

Voyage en sol majeur (documentaire)
regie Georgi Lazarevski productie Patrick Winocour & Juliette Guigon namens Quark Productions met dank aan IDFA