BEN

BOG. & Het Zuidelijk Toneel
za 19 feb 20:15
Wie ben ik? Wie is Ben?
  • 19 feb
    20:15
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
    Geweest

Wat betekent identiteit voor jou? Ieder mens vertelt zichzelf een verhaal over het eigen ik. BOG. maakt een filosofische voorstelling over de moeder van alle existentiële vragen. 

“Ik ben Benjamin. Maar mijn vrienden noemen me Ben. In het Turks betekent ‘ben’ ‘ik’. Ik ben Ben. Tenminste, zo ben ik genoemd. Of benoemd. Ik noem ben. Maar of ik Ben ook echt daadwerkelijk bén… Daar ben ik nog niet zo zeker van.”

Voor het eerst maakt BOG., de verzameling schrijvende spelers, een voorstelling waarin één persoon centraal staat. Ben gaat over wie Ben precies is. Wat maakt Ben tot Ben behalve die drie letters? Want Ben mag dan wel Ben worden genoemd maar wie is Ben nog meer? En wie niet?

Ieder mens vertelt zichzelf een verhaal over het eigen ik. Maar wie schrijft dat verhaal en wat is er van waar? In Ben buigt BOG. zich met de speelse, filosofische blik die de groep eigen is over de moeder van alle existentiële vragen: wie ben je? 

BOG. duikt in het zelf en buigt zich over het begrip identiteit. Sommigen trekken zich erin terug, anderen breken er juist uit. Het wordt gebruikt als vaandel om achter te lopen of als stok om mee te slaan. Wie ben je voor jezelf, en wie in de ogen van anderen? En ben je ooit alleen jezelf? BOG. doet een stap naar achter en probeert te zien waar ‘ik’ de ‘ander’ raakt.

Het Laatste Woord
17 dec, 10 minuten na de voorstelling
Haltheater

Bij Het Laatste Woord kun je na afloop van de voorstelling, onder het genot van een drankje, aanschuiven in het haltheater. Samen met andere toeschouwers vertel je wat je hebt gezien en hoe het je heeft geraakt, of juist niet. Het woord is aan jou!

Over de makers
BOG. is de groep van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen, dramaturg Roos Euwe en zakelijk leidster Anne Baltus.

BOG. maakt filosofische, talige, muzikale voorstellingen over wezenlijke thema’s in het leven van ieder mens. Sinds de eerste voorstelling BOG. een poging het leven te herstructureren (2013) maakt de groep werk over alles waar de mens vat op probeert te krijgen maar wat te groot is: de betekenis van het leven, geloof, tijd en beweging, het verschil tussen volwassenen en kinderen, eenzaamheid, rouw, taal, identiteit.

Vanuit de overtuiging dat we moeten zoeken naar wat ons als mensen bindt zonder de waarde van het verschil uit het oog te verliezen, maakt BOG. compromisloos, eigenzinnig en open theater voor de zoekende mens.

Team

van en door Judith de Joode, Benjamin Moen, Lisa Verbelen en Sanne Vanderbruggen dramaturgie Roos Euwe coproductie Het Zuidelijk Toneel