Cliënt E. Busken

ITA
zo 27 feb 16:30 - 18:00
Gijs Scholten van Aschat speelt het bekroonde boek van Jeroen Brouwers
  • 27 feb
    16:30 - 18:00
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal
    Geweest

E. Busken raakt steeds meer regie over zijn leven kwijt. Hij heeft alleen zijn gedachten en de taal nog om zich te verzetten tegen de vergetelheid. Jeroen Brouwers schreef een monument van taal voor de laatste levensfase. 

Tegen zijn zin verblijft E. Busken op de gesloten afdeling van een instelling voor hoogbejaarden. Hij vindt dat hij er als een kleuter behandeld wordt; daarom weigert hij te spreken. In plaats daarvan trekt hij zich terug in een stroom van herinneringen en observaties van zijn medebewoners en het verplegend personeel. Raaskalt hij of is hij – zoals hij zelf beweert – nog bij zijn volle verstand? Zijn zijn gedachten werkelijke herinneringen of fantaseert hij een rijk leven bij elkaar?

Jeroen Brouwers werd voor zijn roman Cliënt E. Busken bekroond met de Libris Literatuurprijs 2021. Gijs Scholten van Aschat wist meteen dat hij van het boek een voorstelling wilde maken. Maria Kraakman debuteert als regisseuse, Jip van den Dool zorgt voor de muziek.

Ivo van Hove: “Soms zijn projecten te mooi om lang op zich te laten wachten. Toen Gijs met deze heel persoonlijke roman kwam aanzetten, twijfelde ik geen moment. Dit moeten we doen en wel zo snel mogelijk. We krijgen een inkijkje in wat het is om oud te zijn in onze tijd. Gijs bewerkte de roman en nog mooier werd het toen Maria bereid was de voorstelling te regisseren.”

Maria Kraakman: “Het is een lot dat velen van ons wacht: we worden oud, we takelen af, we raken afgezonderd en zijn overgeleverd aan de zorg van vreemden, en we wachten op het einde… Godzijdank hebben we Jeroen Brouwers! Hij creëert een feestelijk en vlijmscherp taalmonument dat zelfs de dood op afstand houdt, ons troost en doet lachen, en laat zien dat we in onze gedachten werkelijk vrij zijn.”

Gijs Scholten van Aschat: “Toen ik dit boek las, zag ik er meteen een voorstelling in. De hoofdpersoon E. Busken kan niets meer. Alles is hem ontnomen, hij heeft alleen nog zijn gedachten. In de laatste fase van zijn leven zijn werkelijkheid, droom en herinnering niet meer van elkaar te onderscheiden. Omdat Jeroen Brouwers, om met E. Busken te spreken ‘een welhaast religieus taalbesef heeft met een woordenvariëteit als een bloementuin’, verlangde ik bij het bewerken van het boek naar muziek. Om even aan de taal te ontsnappen. Maar ook om door de muziek uit de jeugd van de hoofdpersoon dichter bij hem te komen. In deze voorstelling hoop ik mijn twee grote liefdes in mijn vak te combineren: taal en muziek. Voor het hoofd en het hart.”

Bekijk onze thema's

Boek op de planken

Theater Rotterdam en de Bibliotheek Rotterdam bundelen hun krachten. Beiden zijn huizen van verhalen. De een geeft het door op het toneel en de ander door de boeken die zij uitlenen. Maar meer dan eens komen deze werelden bij elkaar, de boeken worden werkelijkheid door ze een podium te geven. Het boek op de planken. 

Team

tekst Jeroen Brouwers bewerking en spel Gijs Scholten van Aschat regie Maria Kraakman scenografie Bart Van Merode kostuums Rebekka Wörmann muziek Jip van den Dool fotograaf Dim Balsem