Salih Kilic

Eindspel

Theater Rotterdam: Erik Whien
za 4 jun - ma 6 jun
"fenomenaal" ★★★★★ de Volkskrant

De bejubelde voorstelling Eindspel van regisseur Erik Whien is opnieuw te zien. René van ’t Hof en Hans Croiset schitteren in een voorstelling over de zinloosheid van het bestaan van Samuel Beckett, één van de grootste toneelschrijvers van de 20e eeuw. 

Vier personages zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm (Hans Croiset) is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov (René van ’t Hof). De bejaarde ouders van Hamm, Nagg (Cas Enklaar) en Nell (Elsje de Wijn), leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel. En dat is geestiger dan het lijkt. “Niets is grappiger dan het ongeluk”, zegt Nell. Beckett buit dat komische potentieel meesterlijk uit.

Eindspel behoorde tot de officiële juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2020/2021 en René van ‘t Hof kreeg een nominatie voor de Louis d’Or 2020 & 2021, voor zijn rol als Clov. Na een succesvolle speelperiode in seizoen 2019/2020 is Eindspel opnieuw te zien in mei en juni 2022.

Uit het juryrapport van het NTF: “De enscenering van Eindspel bij Theater Rotterdam toont in alle opzichten pure vakmanschap. Het contrast tussen het ingeleefde spel van Hans Croiset en de fysieke theatertaal van René van ’t Hof, maakt Eindspel tot een prettig meerduidige toneelavond, waar de toeschouwer zich tegelijkertijd aan verbindt als van vervreemdt. Het spel van Cas Enklaar en Elsje de Wijn is op momenten haast beangstigend in zijn gelukzaligheid: niet vaak zagen we zoveel ontkenning op zo weinig vierkante meter. In de voortdurende poging aan het onmogelijke te ontkomen, toont deze voorstelling zich razend actueel en universeel.”

Erik Whien maakt vanaf 2016 onderdeel uit van het vaste makers ensemble bij Theater Rotterdam. Daar maakte hij onder andere Find me a boring stone, Revolutionary Road, Eindspel en Verdriet is het ding met veren. In het voorjaar van 2022 maakt hij een bewerking van Kurt Vonneguts klassieker Slachthuis vijf.

 

In gesprek met Marian Donner en Jan Geurtz over sterfelijkheid, onze diepgewortelde angst voor de dood en de zin van het leven. De grote thema's van Beckett's Eindspel.

Onderdeel van:
TR producties 21/22

In de media

In de Volkskrant: Cabaretier, publicist en radiomaker Micha Wertheim over zijn liefde voor Samuel Beckett's werk en zijn aanbeveling van Erik Whien's Eindspel.

In NRC: Toont Eindspel van Beckett de apocalyps? Een interview met Erik Whien.

Bij Tijd voor MAX: Hans Croiset en René van 't Hof waren woensdag 09-10  te gast bij omroep MAX.

Podcast De Correspondent: Lex Bohlmeijer in gesprek met Erik Whien over Eindspel.

Eindspel Magazine
Nog meer Eindspel? Lees het digitale magazine dat wij ontwikkelden voor Eindspel. Met oa een interview met Erik Whien, achtergrond informatie over Samuel Beckett en gesprekken met Jan Geurtz en Marian Donner. 

TR.nl/Eindspel_Magazine

Bekijk onze thema's

Erik Whien

"Elkaar verhalen vertellen is een poging om onszelf en de ander te begrijpen en te reflecteren op ons bestaan."

Team

Tekst Samuel Beckett Vertaling Jacoba van Velde Regie Erik Whien Dramaturgie Rob Klinkenberg
Spel Hans Croiset, René van het Hof, Cas Enklaar en Elsje de Wijn Decor Marc Warning Licht Casper Leemhuis
Kostuums Bernadette Corstens Regieassistentie Gilles Groot