TR Citizens: Daniel

From all walks of life
zo 3 apr 16:00 - 18:00

Wat is kunst en wie bepaalt dat? Theater Rotterdam Citizens wil dat samen met gewone Rotterdammers onderzoeken.

Met TR Citizens maken programmamakers Chelsea Pachito, Hanina Ajarai en Sheree Lenting een deep dive in het levensverhaal van willekeurige Rotterdammers.

Aan de hand van thema’s uit het levensverhaal cureren zij een programma met bijdragen van (inter) nationale kunstenaars. Muziek, dans, spoken word, film, beeldende kunst en meer: het komt allemaal voorbij tijdens TR Citizens.

Introducing…. Daniel.

Onze nieuwste Citizen is de 24-jarige Daniel uit Charlois: een heel lieve, zachte jongeman uit een rauw stukje Rotterdam. Daniel is edgy, stoer, gevoelig, timide, onhandig met een hamer, maar vlug met naald en draad. Toch hij past er nét niet bij — mensen weten hem niet te plaatsen met z’n ruige tattoos en lichte huidskleur.

Daniel’s Braziliaanse moeder settelde zich in Rotterdam na wereldwijde tours als professioneel samba-danseres, maar van Daniel’s vader was vanaf zijn elfde weinig meer te bekennen - die verhuisde naar Brazilië.

Zonder dat hij het doorheeft, valt Daniel in zijn tienerjaren in een diepe depressie. De gevoelens van verlies en eenzaamheid worden alleen nog maar groter wanneer zijn moeder hem de waarheid over zijn vader vertelt… Daniels grootste wens nu? Zelf vader worden.

Kom praten over wat mannelijkheid anno 2022 nou eigenlijk is en hoe we als maatschappij naar vaderschap kijken. Vanuit Daniels ogen, maar ook die van jou.

Want elk leven is kunstvaardig.

Je bent cordially invited

Je kunt aan de buitenkant van iemand niet zien welke (kunst)wereld er achter schuilgaat. Maar wat we wel al weten: het verdient een plek in Theater Rotterdam. Het liefst komen alle inwoners 1 keer aan de beurt! We gaan de straat op, halen levensverhalen op en bieden die vervolgens aan kunstenaars van verschillende disciplines aan. Het resultaat, samen met de gekozen citizen, staat centraal tijdens een live-programma.

Afgelopen november vond de eerste succesvolle editie van dit seizoen plaats. Een avond vol kunst, verhalen, geschiedenis en belangrijke en mooie woorden rondom het levensverhaal van Citizen Dewi. In februari stond het verhaal van Amal centraal. Programmamakers Sheree Lenting, Hanina Ajarai en Chelsea Pachito gaan dit seizoen verder op zoek naar het verhaal van nieuwe Rotterdammers en nodigen kunstenaars uit daarmee aan de slag te gaan. Het resultaat daarvan presenteren ze op 3 april en 26 juni.

Extra

Glenn Helberg

Glenn Helberg (1955) is psychiater, educator, politicus. Helberg studeerde geneeskunde en verdiepte zich in de psychiatrie in niet-westerse culturen; de transculturele psychiatrie. In 2017 was hij gast in Zomergasten. In 2019 ontving hij de Black Achievement Award oeuvreprijs. Hij is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Elten Kiene ft. Ruben Cruz

Elten Kiene is spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is mede-oprichter van het bekende platform Woorden Worden Zinnen. In 2020 ontving hij de Prins Bernhard Cultuurprijs Zuid-Holland omdat hij erin slaagt literaire programma’s voor een breed publiek toegankelijk te maken. Hij is vooral bekend als spoken word artiest en een graag geziene gast op het podium. Samen met Ruben Cruz worden disciplines gebundeld. Ruben Cruz is een instrumentalist en producer uit Dordrecht. Een jonge muzikant met een oude ziel. Hij werkt o.a. samen met Alain Clark en stond op het podium met namen als Gino Cochise en Ntjam Rosie.

De thema’s die Kiene & Cruz aankaarten zijn zowel persoonlijk als maatschappelijk en voor jong en oud ontwapenend.

Lloyd Marengo

Hiphop choreograaf Lloyd Marengo is een rasechte Rotterdammer en een streetdancer pur sang. In de jaren ’80 begon hij met het dansen op hiphop en R&B feesten en werd hij full time danser. Tegenwoordig is Lloyd Marengo dansdocent bij verschillende, muziek- en dansscholen. In Lloyds Company verbindt hij hiphop en theater, hij maakt voorstellingen en begeleidt opkomende makers.  In februari ging Father Figure in premiere. Een compacte “in your face” dance performance die de struggle laat zien van 4 b-boys en een percussionist met het thema vaderfiguur. Soulfulle breakdance scènes, repetitieve ritmes, dynamische en verstilde beelden maken van Father Figure een indrukwekkende danscollage.

Giovanni Maisto Ferreira

Giovanni Maisto Ferreira is een kunstenaar die in zijn werk verschillende soorten media exploreert om een hele persoonlijke waarneming van onze hedendaagse maatschappij en al diens disfunctionaliteit te tonen. Zijn creatieve proces wordt voornamelijk vertolkt in 3D objecten, ruimtelijk ontwerp en performance. Giovanni studeerde aan de School of Visual Arts in New York en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
Tijdens TR Citizens is zijn korte film Touch’M te zien. Touch’M laat zien hoe prachtig fysieke connectie kan zijn en tegelijkertijd is het een verbeelding van Giovanni’s persoonlijke ervaring met mannelijke aanraking. De film is gemaakt om opvattingen die mensen hebben over wat het betekent om intiem te zijn als man, ter discussie te stellen.