TR Citizens: Amal

From all walks of life
za 12 feb 19:30 - 22:00

Wat is kunst en wie bepaalt dat? Theater Rotterdam Citizens wil dat samen met gewone Rotterdammers onderzoeken. 

We’re back in full effect! 

TR Citizens draait om JULLIE, de mensen uit Rotterdam. Wij delen levensverhalen van echte Rotterdammers, van jong, oud en alles daartussen. Als je eens hoort wat er aan verhalen leeft in de stad! Pijn, moed, doorzettingsvermogen, humor, strijd, wijsheid: we komen alles tegen. Je hoeft er alleen naar te vragen! We nodigen kunstenaars uit om met precies deze onderwerpen aan de slag te gaan. Het resultaat zie je in TR Citizens, ook gaan we hierover in gesprek en natuurlijk zorgen we ervoor dat er wat te eten is.

Up next: meet Amal, onze jongste Citizen tot nu toe. Deze vrouw heeft al genoeg shit op haar bord gekregen voor haar leeftijd. We gaan het hebben over money, over je een ‘outsider’ voelen en last but not least, de online expose culture. Je kan zomaar ineens op Telegram gedropt worden! Over dit alles gaan we het 12 februari hebben! 

Met o.a. Lisette Ma Neza (muziek) | Benzokarim (spoken word) | Nora Akachar (talk) | Lorenzo Elstak (talk) | Hassan el Rahaui (standup comedy)

Je kunt aan de buitenkant van iemand niet zien welke (kunst)wereld er achter schuilgaat. Maar wat we wel al weten: het verdient een plek in Theater Rotterdam. Het liefst komen alle inwoners 1 keer aan de beurt! We gaan de straat op, halen levensverhalen op en bieden die vervolgens aan kunstenaars van verschillende disciplines aan. Het resultaat, samen met de gekozen citizen, staat centraal tijdens een live-programma.

Afgelopen november vond de eerste succesvolle editie van dit seizoen plaats. Een avond vol kunst, verhalen, geschiedenis en belangrijke en mooie woorden rondom het levensverhaal van Citizen Dewi. Programmamakers Sheree Lenting, Hanina Ajarai en Chelsea Pachito gaan dit seizoen verder op zoek naar het verhaal van nieuwe Rotterdammers en nodigen kunstenaars uit daarmee aan de slag te gaan. Het resultaat daarvan presenteren ze op 12 februari, 3 april en 2 juli.

Extra

In TR Citizens op 12 februari zijn te gast:

Nora Akachar
(1985) is theatermaker en actrice. Ze heeft rollen gespeeld in verschillende producties, waaronder Meskina, Mocro Maffia en Vakkenvullers. Vorig jaar speelde ze haar eerste theatersolo: Alles over-winnen. Een persoonlijke voorstelling waarin ze eerlijk en open vertelt over worden wie ze nu is en hoe weinig vanzelfsprekend de weg ernaartoe. Opgroeien als Marokkaanse in Nederland is in bepaalde opzichten traumatisch en zij kan dat als geen ander weten sinds ze een paar jaar geleden een succesvolle Facebookgroep begon met de naam Trauma’s van Nora. Het feest van herkenning onder de meer dan 60.000 leden werkt helend, vindt ze.

Hassan El Rahaui (1983) is cabaretier en stand-upcomedian. Met zijn charme en talent wist El Rahaui in 2018 moeiteloos de finale van het Rotterdamse cabaret festival Cameretten te halen met zijn show Reset. Daar kreeg hij een geweldige recensie van de jury: “Hassan vertelt een persoonlijk verhaal over hoe hij via speciaal onderwijs is gekomen op de plek waar hij nu staat. Hij verbindt de verschillende scènes mooi aan elkaar. Zijn verhaal is bij tijd en wijle kwetsbaar, ontroerend en evenwichtig. Een fijne theaterpersoonlijkheid en goede verteller.”

Benzokarim (Karim Ellouta,1996) is een Spokenword artiest, dichter en studeert aan de hogeschool Rotterdam om leraar maatschappijleer te worden. Sinds 2018 vormt de podiumkunst een stabiel thuis voor zijn gedachten die bewegen tussen werelden van opgroeien, het nu [dunya], het hiernamaals [akhirah] en het hebben van zowel de Nederlandse als Egyptische nationaliteit. Onder de naam Benzokarim betrad hij podia als Woorden Worden Zinnen, Mensen Zeggen Dingen en Mooie Woorden. Niet alleen voor de elitaire literatuurfanaten, maar met name voor de drerries.

Lorenzo Elstak is oprichter en directeur van Stichting IKBENWIJ, waarmee hij met dansers, acteurs en dialoogbegeleiders in wijken en op scholen langsgaat om jongeren de tools te geven om hun eigen verhaal te vertellen. Hij startte ook Stichting Platform Katendrecht en heeft zijn eigen media- en productieplatform Pure-Amusement. Hij hoopt dat Katendrecht een dorp in een stad blijft waarin iedereen zorg draagt voor elkaar.

Lisette Ma Neza staat bekend om haar scherpe pen, zachte stem en slam poetry performances. In haar poëzie en muziek zoekt ze naar haar eigen identiteit, haar gender, haar geschiedenis en plaats in de wereld. Zo vertelt ze de verhalen van nu en altijd - die gaan over het intieme proces waarin je van meisje ineens vrouw wordt, over klein geweld in de slaapkamer en over groot geweld zoals genocides. In 2017 werd ze als eerste vrouw, als eerste persoon van kleur én als eerste Nederlandstalige Belgisch Kampioen Poetry Slam In 2018 en 2019  vloog ze met haar performance naar het buitenland en werd ze vice-Europees Kampioen Poetry Slam in Parijs en vicewereldkampioen in Rio de Janeiro. Nu reist ze als een troubadour de wereld over met haar muziek en poëzie, om vervolgens weer thuis te komen, terug in Nederland. Haar performances balanceren tussen pijnlijk direct en verliefde naïviteit en ze grijpen het publiek dikwijls bij de keel.