AFGEDANKT

Theater Rotterdam: Educatie
Theater na de dam:
wo 4 mei - do 5 mei
Een voorstelling over Surinaamse strijders ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten honderden Surinamers vrijwillig voor de bevrijding van Nederland en Nederlands-Indië. Daarna werden ze afgedankt. Wat is er precies gebeurd met deze vrijwillige helden? En waarom kregen ze nooit volledige erkenning voor hun loyaliteit?

In AFGEDANKT verdiepen elf Rotterdamse jongeren zich in de rol van Surinaamse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken verschillende ervaringsdeskundigen waaronder de kleindochter van Alwin Dors, een Surinaamse oorlogsveteraan die meevocht in Nederlands-Indië. Op basis van zijn verhaal maken zij een voorstelling over een zwarte bladzijde van de Nederlandse oorlogsgeschiedenis.

Ook dit jaar zetten honderden jongeren door heel Nederland zich in om 4 mei van betekenis te voorzien. In het kader van Theater na de Dam verdiept theatermaker Jasper Vaillant zich elk jaar in een ander aspect van de Tweede Wereldoorlog dat in de geschiedenis onderbelicht is gebleven. Zo staat Theater Rotterdam niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de horror van het heden.  

Meer informatie over het programma van Theater Na de Dam bij Theater Rotterdam vind je hier.

Let op: We openen de avond van 4 mei in TR Schouwburg gezamenlijk om 19:00 met de gratis voorstelling The Wound Dresser van OT Rotterdam. Deze vindt plaats in de Hal van de schouwburg. Om 20:00 is er een herdenkingsmoment bij de mediawand. Je bent van harte welkom om dit bij te wonen.

Team

Spel Alicia Mendes, Aimy St Rose Timpson, Ayaz Rasoul, Chloe Silk, David Eduardo, Efe Selimoglu, Lisa Kleintert, Liya Gebrezgabiher Lemlem, Lucy Abdelaty, Marvelous Tiyjudy, Tsnat Brhane Regie Jasper Vaillant