Foto: Halie

Yara's wedding

NITE / Schauspiel Hannover / Asko Schonberg Ensemble / Slagwerk Den Haag
di 28 mrt - do 30 mrt
Hoe kijken Oost en West naar elkaar

Durven we onze vooroordelen écht te bevragen? Of zijn we daar te politiek correct voor geworden? Hoe gaan we vooruit zonder elkaar kwijt te raken? 

Een interdisciplinaire (bijna) musical door Guy Weizman, NITE en Schauspiel Hannover.  
 
Durven we onze vooroordelen écht te bevragen, of zijn we te politiek correct geworden? Wat kunnen we leren van de stille stem?
 
Yara’s Wedding is een interdisciplinaire (bijna) musical onder regie van Guy Weizman, met tekst van Antigone Akgün, Rasit Elibol, Mohamedou Ould Slahi Houbeini en Rik van den Bos. Samen schreef deze unieke groep schrijvers, geïnspireerd door de complexe relatie tussen het ‘Oosten’ en het ‘Westen’, een voorstelling over het framen van de ander op basis van afkomst, kleur, geaardheid, sociale status en culturele conflicten. Het resultaat is een voorstelling die gaat over hoe bevoorrecht zijn je blik bepaalt. Over hoe arm zijn je blik bepaalt. Over hoe denken dat je ergens recht op hebt je blik bepaalt. En over de grote gevolgen die deze ongemakkelijke waarheden kunnen hebben. 

“Guy Weizman en zijn fantastische ensemble hebben een totaalkunstwerk gecreëerd. Er is muziek, prachtige zang, dans, mooie kostuums, en er is een aangrijpend verhaal.” - Hannover Allgemeine

In deze (bijna) musical speelt muziek vanzelfsprekend een grote rol. Om de relatie tussen ‘Oost’ en ‘West’ ook in muziek te vangen, werken musici van Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag voor Yara’s Wedding intensief samen met Loradeniz en zangeres Karima El Fillali, die de rol van Yara vertolkt. Beiden leven en creëren op het kruispunt van culturen. Loradeniz als in Istanbul geboren en in Amsterdam woonachtige componist, zangeres en producer van elektronische muziek. Karima als Nederlands-Marokkaanse die haar grote interesse in en kennis van traditionele Arabische muziek op prachtige manieren vermengt in haar eigen werk.    

De voorstelling wordt heel interdisciplinair en er zal ongetwijfeld weer in veel talen gesproken worden (Nederlands, Duits, Arabisch en Frans) en dus zijn er Nederlandse en Engelse boventitels aanwezig. Daarmee is de voorstelling ook heel geschikt voor mensen die geen Nederlands spreken. 

SPOILER ALERT

Yara, Greta, Sebastian en Tony zijn jeugdvrienden. Ze groeiden op in dezelfde buurt en brachten samen lange, regenachtige zomers door. Ze waren onafscheidelijk tot die ene avond. De avond dat het herenhuis afbrandde. Die nacht blijkt in één klap dat elk lid van de vriendengroep aan de andere kant staat van een enorme kloof, en spat de illusie van wie ze samen dachten te zijn als een zeepbel uit elkaar. 

Flashforward naar 12 jaar later: Yara trouwt met Sebastian. Ter gelegenheid van het feest gaan (oude) vrienden en familie op reis. Ver verwijderd van hun vertrouwde omgeving, worden nieuwe banden gesmeed en komen oude conflicten aan het licht. In de carrousel van confrontaties, ontmoetingen en situaties op de bruiloft wordt iedereen langzaam zo dronken en emotioneel, dat niemand naar bed wil totdat alles wat gezegd of gedaan moet worden, is gezegd of gedaan.

OVER NITE

In een zoektocht naar betekenis in een snel veranderende wereld maakt NITE (nationaal interdisciplinair theater ensemble) voorstellingen die even spectaculair en verweven zijn als de wereld zelf. Na SALAM, Brave New World 2.0, Before/After en The Underground, speelt NITE nu Yara's Wedding.

Yara's Wedding is een coproductie van NITE (Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Slagwerk Den Haag en Asko|Schönberg) en Schauspiel Hannover.  

Team

Concept: Guy Weizman 
Cast: Karima El Fillali, Anja Herden, Sanne den Hartogh, Sarah Janneh, Nicolas Matthews, Bien de Moor, Igor Podsiadly, Katherina Sattler, Jésula Toussaint Visser 
Live muziek door: Jochem Braat, Karima El Fillali, Oriol Marès, Niels Meliefste 
Regie: Guy Weizman in samenwerking met de cast 
Writers room: Antigone Akgün, Rasit Elibol, Mohammedou Ould Slahi Houbeini, Rik van den Bos  
Choreografie: Roni Haver 
Compositie: Loradeniz, Karima El Fillali  
Dramaturgie en plot: Friederike Schubert 
Decor: Ascon de Nijs 
Kostuums: MAISON the FAUX 
Lichtontwerp: Maarten van Rossem 
Geluidsontwerp: Peter Zwart 
Muzikale dramaturgie: David Dramm, Fedor Teunisse 
Vertaling door: Friederike Schubert, Mohamedou Ould Slahi Houbeini, Ludy Golstein, Aska Hayakawa
  
NITE: Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + Schauspiel Hannover + Asko|Schönberg + Slagwerk Den Haag