foto: Fred Debrock

John & Gena

Theater Rotterdam: Wunderbaum
vr 7 jun en za 8 jun
Een anti-Hollywood-tragikomedie over het werk en leven van het filmmakerskoppel John Cassavetes en Gena Rowlands

Gastregisseur Lizzy Timmers maakt bij Wunderbaum een ‘anti-Hollywood-tragikomedie’ geïnspireerd op het Amerikaanse filmechtpaar John Cassavetes en Gena Rowlands. De voorstelling John & Gena gaat op 29 april in première in Theater Rotterdam met Elsie de Brauw, Bert Luppes, Wine Dierickx en Matijs Jansen in de hoofdrollen.

Op de Toneelacademie in Maastricht maakte theatermaker Lizzy Timmers kennis met de films van John Cassavetes en Gena Rowlands. Sindsdien is hun werk een grote inspiratiebron voor Timmers, en niet alleen hun films maar ook hun levens waarin John, die vooral regisseur was, intens samenwerkte met zijn vrouw Gena, de actrice.

Het werk van John Cassavetes en Gena Rowlands balanceerde, een heel oeuvre lang, op de grens tussen fictie en realiteit. Hun persoonlijke leven was daarin een grote inspiratiebron. Hun woonkamer werd soms de filmset, en hun kinderen medespelers. Vaak werkten ze met een voor hen vertrouwde groep acteurs die steeds opdoken in verschillende rollen, en op verschillende leeftijden. Professioneel succes, het familieleven, en ouder worden zijn belangrijke thema’s in hun films. Ook is er bijna altijd een melancholieke ondertoon voelbaar bij de personages, voor wie het leven vaak een strijd is. De films tonen zo de schaduwzijde van The American Dream.

Vanaf eind jaren ‘60 tot halverwege de jaren ‘80 schopten John en Gena aan tegen de Hollywood cultus. Ze introduceerden een nieuwe groteske en tegelijkertijd geraffineerde speelstijl, filmden heel dicht op de huid zodat alle emoties zichtbaar waren, en schetsten een tragisch beeld van mensen op zoek naar succes en geluk. Geluk dat niet makkelijk te vinden is in een wereld waarin men voornamelijk beoordeeld werd op hoe succesvol je bent. Maar ondanks de tegenslagen in de vaak seksistische, racistische, neoliberale ‘eigen schuld’ maatschappij blijven de personages altijd hardnekkig op zoek naar betekenis. Een troostrijk streven dat voor diepgang en herkenbaarheid zorgt.

In John & Gena spelen en becommentariëren acteurs en makers Elsie de Brauw (winnaar Theo d’Or voor haar rol in Opening night van Cassavetes bij Toneelgroep Amsterdam), Wine Dierickx, Matijs Jansen en Bert Luppes hun verschillende favoriete scenes uit de Cassavetes films, en spiegelen zij hun eigen levens aan die van John en Gena. Ze vragen zich af waar hun persoonlijke leven hun werk in het theater beïnvloedt, en welke rol succes, liefde, intimiteit, werk en ouder worden voor de verschillende generaties speelt. De makers kennen elkaar al meer dan twintig jaar, ze delen een verleden bij Het Zuidelijk Toneel en Jonghollandia.

John & Gena is een initiatief van regisseuse Lizzy Timmers en wordt geproduceerd Acteursgroep Wunderbaum, in coproductie met Theater Rotterdam, Stichting de Lizzy Timmers-groep en Theaterhaus Jena (DUI). De voorstelling gaat in het voorjaar van 2023 in première in Theater Rotterdam. 

Bezoek ook de films van John Cassavetes en Gena Rowlands

Bioscoop KINO, LAB111 en Theater Rotterdam slaan de handen ineen voor een bijzonder programma rondom filmmaker John Cassavetes. Rondom de première en speelperiode van de voorstelling zijn er in KINO Rotterdam en LAB111 in Amsterdam twee films van Cassavetes en Rowlands te zien.

KINO Rotterdam:
A Woman Under the Influence
vr 21 apr (21:00), zo 30 apr (13:15), di 9 mei (21:00)

Opening Night
di 25 apr (21:00), zo 7 mei (13:00), di 16 mei (21:00)

LAB111 Amsterdam:
A Woman Under the Influence
za 13 mei (18:30), andere data volgen

Opening Night
vr 12 mei (18:30), andere data volgen


‘In hun werk gaan ze uit van de intelligentie van de acteur als maker, en daardoor ontstaat een enorme vrijheid. Het acteren van Gena zelf is gelaagd, radicaal en full, zonder dat het op aanstellerij lijkt. Dat wil ik ook kunnen bereiken met mijn acteurs.’

Lizzy Timmers

Team

Spel Elsie de Brauw, Bert Luppes, Wine Dierickx en Matijs Jansen Regie Lizzy Timmers Vormgeving Maarten van Otterdijk (Live) muziek Wessel Schrik Kostuums Lotte Goos Dramaturgie Koen Tachelet Regieassistentie (stage) Norah Bouwheer Coproductie Theaterhaus Jena, Theater Rotterdam, Stichting de Lizzy Timmers-groep Met steun van Fonds21, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Rotterdam, Stichting de Lizzy Timmers-groep, Theaterhaus Jena