Laura H.

Theater Oostpool
vr 12 mei 20:00 - 21:30
De spraakmakende theaterhit uit 2020 in reprise
 • 12 mei
  20:00 - 21:30
  Extra: Boek op de planken nagesprek
  TR25 Schouwburg, Rotterdam
  Grote zaal
  Geweest

De afstand tussen waar je staat en waar je naar kijkt, is bepalend voor wat je ziet.

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los.

Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk relaas. Van zijn bestseller Laura H. zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht.

Als Rueb begin 2019 aankondigt dat zijn bestseller een theaterversie wordt, neemt hij complimenten en felicitaties in ontvangst. Na verloop van tijd lijkt de publieke opinie echter anders te reageren. De verhitte discussie over kinderen van moeders die terugkeren uit Syrië laat vrijwel niemand ongemoeid, een gesprek over religie en extremisme lijkt niet meer gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen.

Verhalen van nu
Het verhaal van Laura H. past naadloos in de lijn die Theater Oostpool onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms ook zijn. Het zijn verhalen die gehoord en gedeeld moeten worden.

Geen geromantiseerd verhaal
Laura H. is geen verhaal over een meisje dat verkeerde keuzes maakte, geen verhaal over een gewelddadige man, maar een verhaal over een grotere context. Over de tijd waarin we leven en waarin mensen onverminderd op zoek blijven naar liefde, aandacht en erkenning. De voorstelling Laura H. toont hoe dun de scheidslijn is tussen het maken van naïeve keuzes en het zijn van een nationaal terrorismerisico.

Nagesprek
Het verhaal van Laura H. schreeuwt om nuance en gesprek, tijdens het extra programma ga je dat zeker vinden. Met een digitale verbinding halen wij schrijver Thomas Rueb dichterbij en geeft hij duiding aan het verhaal dat hij vond.
Sluit na de voorstelling gratis aan in het Haltheater bij dit Boek op de planken-programma.

Onderdeel van

In de pers

"Meerduidige toneelavond over ongemak en objectiviteit." NRC ★★★★

"Is ze dader, slachtoffer, leugenaar? Het is ingewikkeld, willen de makers maar zeggen." De Volkskrant ★★★★

"Met Laura H. laat Oostpool zien dat je zelfs, of misschien wel juist, over een ‘kalifaatmeisje' een voorstelling kunt maken." De Groene Amsterdammer

 

Team

Kijkwijzer advies 16+. In deze voorstelling komen scenes voor met fysiek en seksueel geweld.

Tekst Thomas Rueb Bewerking Anoek Nuyens Regie Nina Spijkers Spel Selin Akkulak en Tim Olivier Somer Dramaturgie Madelon Kooijman Regieassistent Emilie Pos Scenografie Studio Dennis Vanderbroeck Kostuumontwerp Daphne de Winkel Kostuums Femke van Neerven Lichtontwerp Jantje Geldof Geluidsontwerp Timo Merkies Techniek Han Verweijen, Jannes Noorman, Elmar Neudam, Denson Batteké Marketing en media Daniel Jaspers, Thijs Toonen en Femke Krijntjes Productie Jeroen Heinen Beeld Henri Verhoef Met speciale dank aan Lowie van Oers, Tofik Dibi en Edward van Tongeren