Mission Molière
-
31 mei20:00 - 21:30TR25 Schouwburg, RotterdamGrote zaal
350 jaar na de dood van de Franse komedieschrijver Molière, brengen Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht de personages uit zijn bekendste stuk De Mensenhater tot leven. Of misschien zijn ze nooit echt doodgegaan. Want ironie, komedie en cynisme is van alle tijden. In deze gemoderniseerde versie, die zich afspeelt in het Parijs van de zeventiende eeuw, geven Sarah en Joachim hun eigen visie op humor, hypocrisie en goedbedoelerigheid.
Met een Spiegelpaleis als decor en Frans geïnspireerde kostuums is Mission Molière een vrolijke talige komedie die je verschillende vormen van humor laat zien. De pakkende chansons krijg je gegarandeerd niet meer uit je hoofd (“Laat me zingen!"). De personages hebben elk een eigen karakter en worden in Mission Molière in een hedendaags jasje gestopt.
Salut! Ontmoet de personages uit Mission Molière:
💩 Alceste, een tegendraadse partypooper wordt gespeeld door Louis van der Waal.
❤️Arsinoé, venijnige ongelukkige in de liefde wordt gespeeld door Keja Klaasje Kwestro.
🦪 Célimène, vegetarische oester-liefhebster met social skills om jaloers op te zijn wordt gespeeld door Julia Ghysels
👬 Philinte, Alceste’s vriend (een echte) & Clitandre, ook leuk, soort van dubbelganger van Acaste. Wordt gespeeld door Joep van der Geest
🍒Acaste, licht en fruitige aanbidder van Célimène wordt gespeeld door Gillis Biesheuvel
🎤Oronte, masochistisch singersongschrijfster wordt gespeeld door Alicia Boedhoe.
Over Molière
Molière, geboren als Jean-Baptise Poquelin (1622-1673), was een Franse toneelschrijver en acteur die bekend is geworden met zijn satirische komedies. Hij trad met succes op voor Lodewijk de XIV en zijn hele hof in de zaal van het Louvre. Met Les Précieuses Ridicules opende hij een reeks van ongeveer dertig kluchten en blijspelen die hem beroemd maakten, ook lang na zijn dood. In zijn belangrijkste komedies, zoals De Mensenhater, bekritiseerde hij de sociale omgangsvormen van zijn tijd.
Biografieën
Sarah Moeremans
Sarah Moeremans wordt in 2025 de nieuwe artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel. Sinds 2021 is ze betrokken als vaste regisseur en co-artistiek leider bij het gezelschap. Eerder werkte ze voor o.a. voor Oostpool en het Noord Nederland Toneel. Sarahs werk is filosofisch reflectief met een vleugje satire en taal als de belangrijkste bouwsteen. Sinds 2013 werkt ze zeer regelmatig met schrijver Joachim Robbrecht. Bij Het Zuidelijk Toneel maakte ze o.a. de succesvoorstellingen Rijgen, What Ever Happened to Mr. Pete? en Shut Up and Play with Me.
Joachim Robbrecht
Joachim Robbrecht is schrijvend regisseur en belicht in zijn werk de donkere hoeken van de Nederlandse cultuur en Europese geschiedenis op satirische wijze. Oorlog, liefde, kolonialisme en migratie zijn belangrijke thema’s in zijn werk. Samen met Sarah Moeremans werkte hij aan vele voorstellingen. Ze maakte samen furore met de Crashtest Ibsen-reeks: een serie van radicale bewerkingen van de samenlevingsdrama's van Ibsen. Deze serie komt in seizoen 2023-2024 terug als
binge-watch voorstelling. Voor Het Zuidelijk Toneel schreef Joachim de teksten van Rijgen en What Ever Happened to Mr. Pete?.
Pers over eerder werk bij HZT van Sarah Moeremans
"What Ever Happened To Mr. Pete? is poëtisch, ontroerend, lichtvoetig en angstaanjagend toneel over de verweesde mens, die in weerwil van wat hij zelf misschien denkt, niet alleen is." Theaterkrant
"Eins, Zwei, Schweinerei is een uitzinnig theaterfeestje, een in sneltreinvaart gespeelde onderwijssatire vol gekonkel, gefezel en gedraai." NRC
"Liefde, ambitie, afgunst, het speelt allemaal in Eins, Zwei, Schweinerei. Oude clichés en hedendaags taalgebruik wisselen elkaar rap af." Volkskrant
Artistiek leider Piet menu over deze voorstelling
“Eindelijk nog eens goed lachen met een komedie voor de grote zaal, dat mag wel tijdens zo een pandemie. Sarah en Joachim bijten zich vast in repertoire en confronteren de schrijver met onze tijdsgeest. Het resultaat: een bijtende spiegel die ons slaat, zalft en heerlijk doet lachen.”
Over Het Zuidelijk Toneel
Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.
Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met co-artistiek leider & regisseur Sarah Moeremans en Ilrish Kensenhuis, hoofd educatie & publiekswerking en in samenwerking met de beste theatermakers vertellen we de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten.
Wij bieden zoekende mensen nieuwe vergezichten door een portie creativiteit aan de werkelijkheid toe te voegen.
Extra
Persquotes
De Volkskrant
“Joep van der Geest en Gillis Biesheuvel zijn heerlijke komediespelers. Het contrast tussen hun excessieve flauwiteiten en oercynicus Alceste, die door Van der Waal gortdroog wordt gespeeld, is geestig.”
Brabant Cultureel
“Extra grappig is dat de spelers soms terloops even uit hun rol en uit het hele toneelstuk stappen.”
NRC
“Het levert vrolijk metatheater op, in een lachspiegelpaleis vol decadente kroonluchters en lampenkappen.”
Brabants Dagblad
“Een met vaart gespeelde meeslepende voorstelling die aan het denken zet maar vooral aan het lachen maakt.”
Interviews
Voorinterview Sarah & Joachim NRC
Luister naar Sarah Moeremans bij Opium op Radio NPO Klassiek
Team
regie Sarah Moeremans tekst Joachim Robbrecht spel Gillis Biesheuvel, Alicia Boedhoe, Joep van der Geest, Julia Ghysels, Keja Klaasje Kwestro, Louis van der Waal regieassistent Kato Cornil kostuumontwerp Daphne de Winkel kostuums Ilse Vermeulen artistiek advies Piet Menu geluidsontwerp Timo Merkies lichtontwerp Stan Bannier scenografie Dennis Vanderbroeck techniek Stan Bannier fotografie Sofie Knijff tekst advies Artun Alaska Arasli