© Sofie Knijff

Kroon

Het Zuidelijk Toneel
za 3 dec 20:15 - 21:25
Een reis langs rangen en standen
  • 3 dec
    20:15 - 21:25
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Kroon toont het publiek een avond op het kruispunt van verleden en toekomst. Terwijl een veteraan afscheid probeert te nemen van zijn dochter die op missie gaat haalt zijn verleden hem langzaam in.

Hij is op zoek, op zoek naar de ultieme plaat die hij wil draaien voor zijn dochter als ze gaat, op zoek naar de juiste woorden om de inzichten van zijn militaire loopbaan voor haar waardevol te laten zijn. Hij wordt zich, zoekend en pratend, langzaam bewust van het feit dat zijn realiteit niet meer gelijkloopt met de wereld om hem heen. Morgen vertrekt zijn dochter vol ambitie en energie, klaar om de toekomst vorm te geven.

Als je tekent word je misschien wel nooit meer de burger die je ooit was. Er is niet zoiets als gewoon terugkeren. Je ervaring en je geschiedenis kun je niet loslaten. Er is een overtuiging als je begint en dan blijkt er ook een front thuis, een publieke opinie en een ambtelijke kant van het apparaat die soms een vreemde lijkt voor de uitvoerende kant. Niemand is helemaal tevreden te stellen en voordat je antwoord hebt kunnen geven ben je alweer vertrokken om te doen wat je altijd al wilde doen en te veel overpeinzing maken je zwak in het gevecht.

Gillis Biesheuvel en schrijver Dana Linssen doken in de wereld van defensie. Geïnspireerd door het bijzondere parcours van Marco Kroon interviewde zij hem en vele anderen om inzicht te krijgen in de complexe en gesloten wereld van defensie waar overtuiging, eer en landsbelang strijden met het leven van alledag.

Over Het Zuidelijk Toneel

Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken.

Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.

Team

Idee en Concept Gillis Biesheuvel Regie, decor- en kostuumontwerp Sarah Moeremans Tekst en Research Dana Linssen Spel Gillis Biesheuvel en Luca Bötzel Lichtontwerp Wout Panis Kostuums Ilse Vermeulen Artistiek advies Piet Menu Decorbouw Mats Boswijk Techniek Matthijs Geraerts en Arco Middendorp Productie Ellen van Bunnik en Annemarij Wams