Sofie Knijff

Kroon

Het Zuidelijk Toneel
za 3 dec 20:15
Een reis langs rangen en standen
  • 3 dec
    20:15
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Geïnspireerd door het bijzondere parcours van Marco Kroon die ‘als een Icarus ten hemel steeg en zijn vleugels brandde aan de dagdagelijkse werkelijkheid’, denkt maker en acteur Gillis Biesheuvel na over de positie van het Nederlandse leger. In tijden van vrede zijn onze strijdkrachten overbodig, bij dreiging moeten ze harder toeslaan. 

Schrijver Dana Linssen en Gillis hebben Marco Kroon en vele anderen bij defensie geïnterviewd om zo ons burgers inzicht te geven in de complexe en gesloten wereld van defensie, waar overtuiging, eer en landsbelang strijden met het leven van alledag.   

Kroon laat een militair zien die zijn sporen heeft verdiend en zijn vergissingen heeft gemaakt en nu een dochter heeft die door haar pijlsnelle carrière bij defensie aan de vooravond staat van iets groots. Op de achtergrond is Europa weer betrokken geraakt bij een oorlog. 

Kroon is een verhaal over de kracht van de jonge ambitie tegenover de terughoudende ervaring, over inzicht en pijn, passie en blind vertrouwen. Een wereld van rangen en standen, materieeltekort en materiaalmoeheid, opzoek naar een nieuwe toekomst.  De voorstelling maakt de complexiteit van de verantwoordelijkheid over de geweldsmonopolie inzichtelijk in een wereld met zoveel tegenstrijdige belangen.

BIOGRAFIE

Gillis Biesheuvel (Amsterdam, 1972) is een Nederlands acteur en theatermaker. Werkzaam in toneelproducties, films en televisieseries. Van 1998 tot 2018 maakte hij deel uit van toneelgezelschap Dood Paard waarmee hij ruim 60 voorstellingen maakte. In 1997 won hij een Gouden Kalf en in 2010 was hij genomineerd voor de Arlecchino. Sinds 2018 werkt hij regelmatig samen met Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht.

Sarah Moeremans | regie
Sarah trad in 2021 toe als vaste regisseur en co-artistiek leider bij Het Zuidelijk Toneel. Van 2017 tot 2020 was ze deel van de artistieke staf van Toneelgroep Oostpool. Daar maakt ze vanuit de vraag 'What's in a fairytale?' de voorstellingen Robin Hood, Bambi en De Rattenvanger. Sarah’s werk is filosofisch reflectief met een vleugje satire en taal als de belangrijkste bouwsteen. Ze had haar eigen collectief Moeremans&Sons en van 2013 tot 2016 was ze huisregisseur bij het Noord Nederlands Toneel. Sinds 2013 werkt ze met schrijver Joachim Robbrecht.  

Team

Idee en Concept Gillis Biesheuvel Regie Sarah Moeremans Tekst en Research Dana Linssen Spel Gillis Biesheuvel en Luca Bötzel Lichtontwerp Wout Panis Kostuums Ilse Vermeulen