Lonneke van der Palen

Lady Chatterley's Lover

De Warme Winkel
wo 14 dec en do 15 dec
"Een verpletterende tirade tegen de heteroseksuele norm"

Florian Myjer en Janneke Remmers  gaan de dans aan met de opwindende schandaalroman Lady Chatterley’s Lover.

In de beruchte en grensverleggende roman Lady Chatterley’s Lover (1928) van D.H. Lawrence valt de adellijke Constance Chatterley halsoverkop voor de brute charmes van boswachter Oliver Mellors. Vanwege de opwindende inhoud veroorzaakte de roman een groot schandaal en was het lange tijd verboden in Engeland en ver daarbuiten. In het geniep werd het boek decennia van hand op hand doorgegeven.

Hoewel Lawrence toen vooral werd gezien als provocateur, was dat allerminst zijn bedoeling. Hij voelde heilig vuur om eerlijk te spreken over seks en seksuele voorkeur. Hij wilde nieuwe rolmodellen creëren en zette zijn lezers aan in het reine te komen met kanten van onszelf die we het liefst aan het daglicht onttrekken.

Houvast zoekend in het verleden, van henzelf en van het begin 20e-eeuwse Engeland, gaan Florian Myjer en Janneke Remmers de dans aan met deze schandaalroman. Vol overgave omarmen ze hun seks en hun driften. Schaamteloos wentelen ze zich in perversie en genot en nemen Lady Chatterley’s Lover een beetje ruig en een beetje teder mee naar de 21e eeuw.

Over toneelgroep Amsterdam
Toneelgroep Amsterdam (voorheen De Warme Winkel) is een collectief dat graag op het scherpst van de maatschappelijke en artistieke snede opereert. Geschiedenis en literatuur zijn vaak inspiratie voor voorstellingen die hun pijlen op het heden richten en de bedenkers zijn nadrukkelijk op het toneel aanwezig. Na een steeds intensievere samenwerking is Florian Myjer op 1 januari 2021 toegetreden tot de artistieke kern van dit illustere gezelschap. Lady Chatterley’s Lover is zijn eerste voorstelling in die hoedanigheid en hij schreef deze samen met Marieke de Zwaan en Lisa Verbelen. Eerder maakte hij in samenwerking met Frascati Producties en/of toneelgroep Amsterdam (voorheen De Warme Winkel) Yves Saint Laurent, Oliver, Regina Rex (nominatie BNG Theaterprijs 2018) en met Kim Karssen de voorstellingen Bloomsbury, Mephisto Park en een succesvolle bewerking van Oorlog en Vrede (nominatie BNG Theaterprijs 2021).

In de pers

“Lady Chatterley’s Lover is een verpletterende tirade tegen de heteroseksuele norm.” ★★★★★ NRC

“Een gênante, hilarische en ontroerende voorstelling over de liefde die niet voldoet aan ‘de norm’."  ★★★★ de Volkskrant

Team

Tekst en concept Florian Myjer, Lisa Verbelen en Marieke de Zwaan Naar D.H. Lawrence Spel Florian Myjer en Lisa Verbelen  Eindregie Ward Weemhoff Decor Janne Sterke Kostuums Daphne de Winkel Lichtontwerp Scott Robin Jun Geluidsontwerp Rik Elstgeest Coproductie Frascati Producties