Johan Simons

Johan Simons. Regisseur van honderden voorstellingen in binnen- en buitenland. Grondlegger van het Europese, grensoverschrijdende theater. Zijn werk is bevlogen, maatschappijkritisch en politiek bewust. Theater dat lastige vragen stelt en een reflectie op de mens en de samenleving biedt.

Ooit begon Johan Simons als danser en zanger in de musical Hair. Kort hierop begon hij aan de Toneelacademie Maastricht, waar zijn talent voor regie werd opgemerkt. Een carrière vol nationale en internationale topproducties volgde. Simons richtte Theatergroep Hollandia op, bekend van zijn locatievoorstellingen, en was intendant bij de Müchner Kammerspiele. Tot 2017 was hij artistiek directeur van NTGent en intendant van de Rührtriennale. Vanaf 2018 is hij artistiek leider van Schauspielhaus Bochum.

Binnen Theater Rotterdam richt Simons zich op Europese samenwerking. Hij wil een platform bieden aan een nieuwe generatie theatermakers en een Europees knooppunt creëren voor talent dat over grenzen kijkt en in een internationale context wil werken.

Johan Simons nam in 2000 tijdens het Festival Premio Europa per il Teatrio de Europese Prijs voor Vernieuwing in ontvangst. Zijn oeuvre werd in 2009 bekroond met een eredoctoraat van de Universiteit van Gent voor de vernieuwende visie, de internationale weerklank en het maatschappelijke engagement. In 2014 ontving hij de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in binnen- en buitenland. In datzelfde jaar werd hij tevens benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten en ontving hij de prestigieuze TheaterPreis Berlin.

Seizoen 2018/2019

In 2019 regisseert Johan Simons een nederlandse bewerking van Simon Stephens' Heisenberg, met het onzekerheidsprincipe van Heisenberg (het is onmogelijk om een fysiek object te bestuderen zonder het op een bepaalde manier te beïnvloeden) als uitgangspunt. Een humoristisch en muzikaal universum en een wereld vol levenskracht die loskomt als je het onvoorspelbare omhelst.


De Vreemden

Seizoen 2017/2018

Johan Simons opende het seizoen 2017/2018 van Theater Rotterdam met In Europa. Met het gelijknamige boek van Geert Mak als gids, reizen de acteurs langs grote steden uit het twintigste-eeuwse Europa. Ze beginnen in Rotterdam na het bombardement in 1945 en eindigen in 1995, in Srebrenica. Geert Mak schreef speciaal voor Johan Simons een nieuw epiloog, dat zich eveneens in Rotterdam afspeelt.

In november bracht hij een coproductie van NTGent en Theater Rotterdam: Cosmopolis, naar het gelijknamige boek van Don Delillo. Het verhaal van een spectaculaire val. Op één beursdag verdampt het immense kapitaal van hoofdpersonage Eric Packer. Een verhaal over de duizelingwekkende spiraal van overmoed en zelfhaat waarin de westerse wereld is terechtgekomen.

De vreemden, een andere voorstelling van Johan Simons en NTGent, was een maand eerder, in oktober, bij Theater Rotterdam te zien.

Programma in dit thema