Boogaerdt/ VanderSchoot

Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot werken samen sinds 1999, na hun afstuderen aan de mimeopleiding van de Amsterdamse theateracademie. In 2016 treden zij toe als kermakers binnen het artistieke team van Theater Rotterdam. Sindsdien werken zij in zowel Rotterdam als Berlijn, waar zij co-creëren met Susanne Kennedy bij de Volksbühne.

 Boogaerdt/VanderSchoot maken expressieve, fysieke, gewaagde en visuele installaties op het snijvlak van theater en beeldende kunst, die de worstelingen en uitdagingen van de mens in de hedendaagse, door media gedreven wereld behandelen. Zij zoeken naar de relevantie van theater in de 21e eeuw en richten zich op de ontwikkeling van nieuwe theatrale vormen en idiomen, die ruimte en betekenis geven aan het post-humanisme en de flexibele, veelvoudige identiteiten die daaruit ontstaan.

 

Vanaf 2011 werken Boogaerdt/VanderSchoot aan de serie Visual Statements. Geïnspireerd door het werk van Guy Debord en zijn boek La Société de spectacle, bevragen ze in deze serie de spektakelsamenleving. Door de dominante rol van beeldcultuur zijn we toeschouwers geworden van ons bestaan, waarin representatie belangrijker lijkt dan wat ‘echt’ is. De serie bestaat uit vijf voorstellingen: Bimbo, Small World, Spectaculaire Voorstelling, Hideous (wo)men (een samenwerking met regisseur Susanne Kennedy) en The Immortals.

De artistieke dialoog met Susanne Kennedy krijgt na Hideous (wo)men een vervolg met ORFEO, een radicale bewerking van Monteverdi’s opera Orfeo, op de Ruhr Triennale in 2015 in samenwerking met Solistenensemble Kaleidoskop. Voor de Volksbühne in Berlijn maken Boogaerdt/VanderSchoot en Susanne Kennedy twee producties samen: Women in Trouble (2017) and Coming Society (2019).


Women in Trouble - Foto: Sanne Peper
 

In 2019 starten Boogaerdt/VanderSchoot met de nieuwe serie Future Fossils, a tentaculair kunstproject over digitale wezens in een ‘non-human’ tijdperk. De performance Botanical Wasteland, een co-creatie met Touki Delphine, is het eerste deel van de serie. The Infectious Event, het drieluik waarmee zij samen op Oerol 2019 staan en dat bestaat uit de voorstellingen Botanical Wasteland, Walk of Things en Firebird, is daarop het vervolg.

Events in dit thema