Zarah Bracht genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2021

Vandaag maakte de BNG Bank Theaterjury de nominaties voor de BNG Bank Theaterprijs over het seizoen 2020-2021 bekend. Productiehuis Theater Rotterdam-maker Zarah Bracht werd samen met Annica Muller, Nastaran Razawi Khorasani/KOBE en Onyx & Ivory toegevoegd aan de lijst genomineerden. Vorig seizoen werden Cherish Menzo en Kim Karssen/Florian Myjer al geselecteerd, dus in totaal maken nu zes makers(duo’s) kans op de grootste theaterprijs van Nederland. Aanstaande vrijdag 3 september wordt bekend wie de winnaar is.

Zarah Bracht ontvangt de nominatie naar aanleiding van haar Productiehuis Theater Rotterdam-voorstelling Being wrong and how to admit it. De jury schrijft:

“Met de monoloog maakte Zarah Bracht een voorstelling die de actualiteit inhaalde. We zien een politica die haar excuses moet maken ‘omdat er dingen misschien niet helemaal goed zijn gegaan’. Bracht zet met de keus voor actrice Kirsten Mulder een soms sympathieke, maar vooral krachtige draaikont neer. Zoekend, declamerend en dansend beweegt ze over het podium. In een woordenstroom als een spoken word optreden vuurt ze al haar twijfels en vragen op het publiek af. Opgezweept en meegevoerd door een duet van twee drummers die de almaar tegensprekende stemmen in het hoofd van de politica vormgeven. Want is dit haar schuld of geeft ze het publiek slechts wat ze willen? Zo ontspint ze de wereld van verantwoordelijkheid en goedpraterij in de westerse politiek en de corporate bedrijfstakken. Maar ook die van de eenzame mens die probeert het juiste te doen.”

Being wrong and how to admit it ging afgelopen seizoen op tournee en was als livestream te zien via Theater Rotterdam en het Turkse steamingplatform Sahneport. Momenteel werkt Zarah Bracht aan Children of Happyland. Dit is haar derde voorstelling onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam die in première gaat op 24 september tijdens de Art of Performing Weeks van Theater Rotterdam. 

De BNG Bank Theaterprijs 2021
De BNG Bank Theaterprijs is door het BNG Cultuurfonds in het leven geroepen ter stimulering van jong theatertalent tot 35 jaar en is de grootste theaterprijs van Nederland. De winnaar ontvangt een bedrag van € 45.000 als bijdrage aan een nieuwe voorstelling of de herneming van de winnende voorstelling. De BNG Bank Theaterprijs 2021 gaat naar de beste voorstelling van de seizoenen 2019/2020 en 2020/2021. De uitreiking vindt plaats op de BNG Bank Theater Middag op vrijdag 3 september aanstaande tijdens het Nederlands Theater Festival 2021 in Theater Bellevue te Amsterdam. De genomineerden presenteren deze middag zichzelf en hun werk aan de sector, vervolgens maakt Mat Meijs (secretaris van het BNG Cultuurfonds) de winnaar van de BNG Bank Theaterprijs 2021 bekend.

BNG Bank Theater Stimuleringsprijzen 2020
In 2020 kreeg BNG Bank Theaterprijs noodgedwongen een andere vorm. Te veel voorstellingen werden door de corona-maatregelen niet gemaakt of kregen de kans niet om getoond te worden. De jury koos ervoor om de prijs niet uit te reiken aan de maker van de beste voorstelling, maar om de prijs in drie stimuleringsprijzen van elk € 15.000 op te delen. Via een ‘open call’ kregen jonge makers de kans om een plan op ‘anderhalve meter’ in te dienen. De drie BNG Bank Theater Stimuleringsprijzen 2020 zijn uitgereikt aan: Nastaran Razawi Khorasani – Absent Voices (nu: Songs for no one), Sonja & Hendrik – DORP (nu: Om de hoek woont een struik), Marte Boneschansker - BLOOS de mannen.